Teljesen kiürítenek egy várost Egyiptomban

Kairó szerint az egyiptomi-gázai határon fekvő Rafah városának keleti részében létrehozott pufferzóna nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az egyiptomi hadseregnek bizonyítékai vannak arra, hogy az alagutakon keresztül még mindig kaptak utánpótlást a Sínai-félszigeten élő militánsok. Ezért a város egész egyiptomi részének a kiürítése mellett döntöttek.

Az ütközőzóna és a teljes biztonság kialakítása végett Rafah egyiptomi részét teljes egészében meg kell szüntetni” – jelentette ki újságíróknak még szerdán az Észak-Sínai tartomány kormányzója, Abdel-Fatah Harhúr. Ezzel arra utalt, hogy meghosszabbítják a tavaly októberben kialakított pufferzóna hatótávolságát. December 8-án a munkások már hozzáláttak egy 500 méter széles biztonsági sáv megépítéséhez, amelyben eddig több mint 1100 kilakoltatott család körülbelül 800 otthonát rombolták le.

A hatóságok közleménye szerint a második szakaszban további 1220 házat bontanak majd le. A teljes zónáról – kormányzati forrásokra hivatkozva – a Daily News Egypt jelentetett meg térképet a weboldalán. Az újság úgy tudja, hogy a teljes biztonsági sáv öt kilométer hosszú lesz.

1-1-map

Október végén az egyiptomi erők elleni támadások miatt Fattah asz-Szíszi államfő az Észak-Sínai Kormányzóság egyes részein szükségállapotot rendelt el. Ez három hónapra szólt a kormányzóság Izraelhez és a Gázai övezethez közel fekvő részein, ahol délután 5 órától reggel 7-ig kijárási tilalom van érvényben. Ám a hatóságok szerint Rafah megmaradt csempészalagútjain keresztül továbbra is érkezett utánpótlás fegyverből, lőszerből és emberből a Sínai-félszigeten tevékenykedő militánsoknak. Emiatt döntöttek egy 3 kilométer hosszú és 500 méter mély katonai ütközőzóna létrehozásáról.

Rafah egyiptomi fele jelenleg 14 kerületből és 11 kisebb településből áll. Hivatalosan a várost 72 ezren lakják, az evakuálást rendkívül megnehezíti a hideg és zord időjárás. Az otthonuk elhagyására kényszerített családok 1500 egyiptomi font (57 ezer forint) gyorssegélyt kapnak, ezzel a hatóságok az új otthonaik bérleti díjához járulnak hozzá. A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy már folynak az előkészületek Új-Rafah megépítéséhez: a várost majdani lakói “szokásainak és igényeinek megfelelően alakítják ki”.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez