Dél-Koreában egyre többen gondolnak az újraegyesítése

Egyre több dél-koreait érdekel a két Korea újraegyesítése – legalábbis ezt sugallja egy felmérés. Az okok közt ott az erős kormánykampány is.

Az Asan Intézet felmérésében 1500 felnőttet kérdeztek meg. 82,6 százalékuk támogatja az újraegyesítést, míg ez az arány öt éve még csak alig 52,6 százalékos volt. 

Bár nyilvánvaló különbségek vannak a különböző korcsoportok esetében, az érdeklődés mindenütt nőtt. A 20-as éveikben járóknál különösen. Ebben a szegmensben most 71,8 százalék jelezte támogatását, szemben a 2010-es 39,2 százalékkal. Öt év alatt a 40-es korosztály aránya 57 százalékról 81,8-ra emelkedett. A 60 éven felettiek körében majdnem teljes az egyetértés, a támogatók aránya 58 százalékról 91,9-re nőtt.

Annak oka viszont, hogy ki miért részesítené előnyben az újraegyesítést, már teljesen eltérő.

A legnagyobb csoport, vagyis a megkérdezettek 40,8 százaléka etnikai és nemzeti okokat jelölt meg – 33,2% szeretné visszaállítani az etnikai egységet, 7,6% pedig a koreai háborúban elválasztott családokra hívta fel a figyelmet, akik újra együtt lehetnének.

Pragmatikus okokkal érvelt viszont a megkérdezettek 37,7 százaléka. Ebből 23% azt mondta, hogy az újraegyesítés ösztönözné a gazdasági növekedést, 14,7% szerint pedig jelentősen csökkennének a honvédelmi kiadások.

A 40-es éveiket taposó felnőttekből 47,8% érzi úgy, hogy a gazdasági tényezők a legfontosabbak. “A 40 év felettiek központi szerepet játszanak a gazdaságban, ezért közelítenek gazdasági szempontból az újraegyesítéshez”- írja jelentésében az intézet. „Ezzel szemben a 60 évnél idősebbek körében nagy fájdalom a háború, és a nemzeti egység széthullása.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez