Mexikó: Meztelen(ül) igazság(ot!) – videóval

A 400 Pueblos, azaz a 400 Falu parasztmozgalom több száz tüntetője protestált pőrén Mexikóvárosban, hogy e rendhagyó módon próbálják megakadályozni az általuk korruptnak és elnyomónak tartott politikusok jelölését szövetségi és állami mandátumokra

 

.

A 400 Pueblos mozgalom aktivistái – mint elmondták – hogy elsősorban Miguel Ángel Yunes, szövetségi képviselői jelölése ellen tüntettek, mivel a parszatok szerint a politikus Veracruz állam kormányzója, Patricio Chirinos kabinetjének tagjaként korrupciós ügyekben, az emberi jogok megsértésében, valamint számos törvénytelen földfoglalás mellet az állami társadalom biztosítási intézet koordindátorakén több rendbeli sikkasztásban is vétkes.

Cásar del Ángel, a mozgalom alapítója a mexikói Jornada napilapnak elmondta, hogy meztelen megmozdulás a hét folyamán folytatódik majd, mivel a földművesek nem látnak más megoldást a közvélemény figyelmének felkeltésére. A demonstráció egyébként igazán békésen zajlott. A tüntetők meztelenül, a férfiak esetleg alsónadrágban, a hölgyek pedig meztelen felsőtesttel, többek között a híres Sonora Dinamita kumbia-együttes örökzöld slágerére, a “Carmen Se Me Perdió La Cadenitára” ropták Mexikóváros központjában.

400pueblos2

A 400 Pueblos szerint Veracruz állam kormányzata egészen a nyolcvanas évekre visszamenőleg, Dante Delgado 1988-ban kezdődő mandátumától napjainkig a korrupció és az emberi jogok semmibevételének melegágya. Delgado egyébként hosszú PRI-s, karrierje után Mexikó olaszországi nagyköveteként, valamint a FAO állandó képviselőjeként töltött be pozíciót, 2015-ben pedig a Concertación Ciudadana formáció élén indul majd a 2015-ös törvényhozási választásokon.

Bár az ügy véresen komoly, a demonstráció a mexikói mágikus mozgalmi realizmus jegyében egészen különleges helyzetet teremtett, mivel a környező utcákon a forgalmat végül nem a tüntetők, hanem a meztelenül kumbiát rázó női aktivistákat fényképező férfiak tömege torlaszolta el. Így miközben közel 200-an tüntetőleg pucéran ropták, addig másik pár száz bámészkodó bőszen fényképezett, a forgatag közepén pedig tanácstalan rendőrök rohangáltak fel s alá, hogy helyreállítsák a felfordult fővárosi forgalmat, miközben minden bizonnyal maguk sem hittek a szemüknek.(Fotó: YouTube/ La Jornada en líne)

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez