Újra legális a hízott libamáj Kaliforniában

Az állatvédők legnagyobb bánatára, és a szakácsok legnagyobb örömére újra lehet kapni foie grast a kaliforniai éttermekben.

Egy szövetségi bíró a héten hatályon kívül helyezte azt a tíz éve elfogadott kaliforniai törvényt, amely 2012-ben betiltotta az államban a hízott liba- és kacsamájat. A törvényt állatvédő szervezetek kampánya után fogadták el, amelyek állatkínzásnak tartják a libák és kacsák kényszertömését.

Stephen V. Wilson bíró döntése szerint a kaliforniai jogszabály alkotmányellenes, mivel ütközik egy szövetségi törvénnyel, amiben a szárnyasokból készült termékek árusítását szabályozzák. A tiltás ellen egy étteremcsoport indított pert a kaliforniai bíróságokon, azzal érvelve, hogy az állami tiltás törvénytelen volt, a már létező szövetségi szabályozás mellett.

A tiltás megszüntetésére nagy örömmel reagáltak a kaliforniai szakácsok és éttermek, és már aznap több vendéglátóhelyen is foie gras vacsorákkal ünnepelték meg, hogy újra az étlapon lehetnek a drága különlegességek. “Olyan, mintha 1933 decembere lenne” – írta Twitter-oldalán Michael Cimarusti szakács, az alkoholtilalom végéhez hasonlítva a bírósági döntést.

Állatvédő szervezetek azonban rögtön jelezték, hogy tovább fognak küzdeni a tiltás fenntartásáért. Az Animal Legal Defense Fund és a Humane Society egy közös közleményben kijelentette, hogy szerintük az államnak “joga van betiltani állatkínzásból származó termékeket”, és remélik, hogy a fellebbviteli bíróság helyben fogja hagyni a tiltásról szóló törvényt.

A szervezetek jelezték, arra kérik a Kalifornia-i főügyészséget, hogy “azonnal fellebbezzen” a döntés ellen. Az ügyészség szóvivője a Los Angeles Timesszal közölte, hogy egyelőre még vizsgálják a bírósági ítéletet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez