Tizenkét éven át készült a Golden Globe-bal díjazott film

A tizenkét évig forgatott Sráckor című film kapta a legtöbb díjat a Golden Globe gálán, de a Birdman, a Mindenség elmélete és a Grand Hotel Budapest is jól szerepelt.

Észak-Korea és a párizsi események is témát szolgáltattak a 72. Golden Globe díjátadó beszédeihez. Több, korábban biztos befutónak gondolt film végül egy díjat sem hozott el, míg egyes kategóriákban érvényesült a papírforma.
Összesen három fontos díjat nyert a Sráckor: a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is tarolt. Utóbbi díjat az egyedülálló anyát alakító Patricia Arquette kapta. Richard Linklater egyedinek számít a filmtörténelemben, ugyanis tizenkét éven keresztül forgatták az alkotást és a szereplők a történettel együtt nőttek fel illetve öregedtek meg.
Az előzetes várakozásokhoz képest nem a Birdman, hanem a Grand Hotel Budapest kapta a legjobb vígjátéknak kijáró szobrocskát. Igaz, Wes Anderson alkotása más kategóriában nem lett első, de így is az egyik legfontosabb díjat hozta el.
Alejandro González Iñárritu Birdman-jének ezzel együtt sincs oka panaszra, hiszen a legjobb forgatókönyvért járó kitüntetést zsebelhette be, vígjáték kategóriában pedig a főszereplő Michael Keaton kapott kitüntetést. A Still Alice szívszorító történetét Julian Moore alakítása tette feledhetetlenné, amit a zsűri is értékelt.
A tavalyi év egyik legnépszerűbb filmje, a Csillagok Között csupán a legjobb zene kategóriában indult, de azt is elvitte előle Jóhann Johannsson A mindenség elmélete számára komponált alkotásaival. Ezzel Christopher Nolan filmje a díjátadó vesztesének számít. Zene kategóriában még John Legend Glory című száma nyert, a legjobb betétdalként a Selma-ban hallható.
A legjobb külföldi film kategóriában az előzetes várakozásoknak megfelelő eredmény született. A kisember hatalommal szemben folytatott küzdelmét ábrázoló orosz film, a Leviatán svéd, észt, lengyel és izraeli alkotásokat utasított maga mögé. A legjobb animációs film pedig a Hogyan neveld a sárkányod 2 lett.
Televíziós kategóriában is kiosztották a díjakat a Golden Globe-on. A fekete-humor műfaját képviselő Fargo bizonyult a legjobb mini-sorozatnak, a pszichopata bérgyilkos főszereplőjét alakító Billy Bob Thornton pedig a legjobb férfi színésznek.
A The Affair szintén két díjat hozott el, a legjobb drámának bizonyult és a női alakításért adható díjat is a főszereplő, Ruth Wilson szerezte meg. A legjobb vígjátéknak a Transparent bizonyult, Kevin Spacey pedig kilenc jelölés után végre megkapta az első aranyszobrát a House of Cards-ban alakított politikus-karakteréért.
A Holtodigla, Foxcatcher, a Kódjátszma mellett a True Detectives sem hozott el díjat, így a Csillagok között mellett ők is a 72. Golden Globe veszteseinek számítanak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez