Kanadai kémelhárítók északon

A kanadai hadsereg kémelhárító egységeket telepített az ország távoli,északi részére az Arctic hadgyakorlat részeként, azért, hogy „ellensúlyozzák a kémkedést és a terrorizmus veszélyeit”. Hírszerzési szakértők a lépést szokatlannak tartják, mert az Operation Nanook-ot, a rendszeres éves kanadai hadgyakorlatot a messzi északon tartják, és ezen csak baráti, szövetséges államok vesznek részt.

Fotó: Europress/AFP

Az Ottawai Egyetem professzora, Wesley Wark szerint azért is furcsa ez a fellépés, mert az ilyen jellegű fenyegetéseket a titkosszolgálatok vagy a Kanadai Királyi Csendőrség szokta kezelni, és nem a hadsereg egységeiből választanak ki a feladatra csapatokat. Ugyanakkor a katonai hírszerzés szóvivője elmondta, hogy már 2008 óta bevett szokás ez a jellegű csapatmozgás a hadgyakorlat keretében. Az egyetlen külföldi ország, amelynek képviselői jelen lehettek a hadgyakorlaton, egy kínai megfigyelő csoport volt, köztük a hivatalos hírszolgálat munkatársaival.
A katonai hírszerzés szerint ugyanakkor az ő kiemelt feladatuk is az ország északi részének védelme, annak ellenére, hogy konkrét fenyegetésről jelenleg nem tudnak. Szokatlan a lépés annak fényében is, hogy évek óta hangsúlyozták az illetékesek, hogy Kanadát északról nem veszélyezteti semmiféle fenyegetés, ellenben most a sajtónak eljuttatott összefoglalóban mégiscsak a kémkedés és a terrorizmus lehetséges megjelenésével indokolták.
A több száz katonából és néhány hadihajóból álló egységeknek a „közvetlen fenyegetésekre kell figyelniük a műveleti területeken” – írták a hadsereg illetékesei. Az igen kevés tényt tartalmazó sajtóanyagból az derült ki, hogy a telepítésnek öt különböző fázisa volt.
Szakértők úgy vélekednek, hogy az utóbbi években megerősödött globális fenyegetés hatására dönthettek úgy Kanada vezetői, hogy preventív célzattal terjesztik ki az ország határainak védelmét az északi területekre. Továbbá a hazai közvélemény megnyugtatása miatt is fontos lehet a hadgyakorlat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez