Felmentették a törökfürdőben őrizetbe vett állítólagos melegeket Egyiptomban

Egy kairói bíróság felmentette azt a 26 férfit, akiket erkölcstelenséggel, illetve arra való felbujtással vádoltak. A rendőrök egy fürdőben csaptak le rájuk, miután valaki azt jelentette nekik, hogy homoszexuális orgia folyik a medencéknél.

A vádlottak tapssal, hozzátartozóik örömkiáltásokkal fogadták a felmentő ítéletet – mondta egy szemtanú az Aswat Masriya című lapnak. Még decemberben vitték be őket a kairói belváros egyik fürdőházából. A rendőrök akkor mindenkit őrizetbe vettek, akit ott találtak. A tulajdonost és négy másik férfit azzal vádolták meg, hogy olyan “házat” vezetnek, ahol lehetővé teszik az erkölcstelenség gyakorlását, a 21 vendég ellen ez a “gyakorlás” volt a vád.

A feljelentő egyébként állítólag egy újságírónő volt, aki akkor fedezte fel a helyet, amikor az AIDS egyiptomi terjedéséről készülő cikkéhez gyűjtött anyagot. És, ha már ott volt, meg is örökítette, amint a rendőrök arccal a falhoz állítják a csak alsónadrágot viselő férfiakat. A felvételeket le is hozta, a személyiségi jogokat totálisan semmibe véve: még az arcokat sem takarta ki.

Egyiptomban a törvény nem tiltja a szexet az azonos neműek között, de felbujtásért az 1961-es prostitúcióellenes törvény szerint háromtól öt évig terjedő börtönt lehet kapni. Az utóbbi időben nem most először léptek fel a hatóságok a melegek ellen az országban: szeptemberben egy állítólagos melegesküvő nyolc résztvevőjét vették őrizetbe egy videó alapján. Őket novemberben 3 év börtönre ítélték, erkölcstelenségért és a közillem megsértésért: a videó kikerült ugyanis a YouTube-ra.

De a legnagyobb ilyen rajtaütést még 2001-ben hajtották végre az egyiptomi hatóságok: akkor 52 embert vettek őrizetbe egy nílusi étteremhajón, ahol állítólag meleg szexpartin vettek részt. Közülük 23-at ítéltek el “erkölcstelen viselkedésért és a vallás megsértéséért”.

A mostani két tárgyalás nagy figyelmet kapott, egyiptomi és nemzetközi emberi jogi szervezetek egyaránt elítélték. A Human Rights Watch azt is kifogásolta, hogy a vádlottakat testi vizsgálatnak vetették alá, szerinte ez sérti a kínzások elleni nemzetközi irányelveket. A homoszexualitással gyanúsított férfiakat anális vizsgálatra kényszerítik Egyiptomban – írja az Egyptian Streets.

Fotó: Törökfürdő Jemenben. Europress/AFP

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez