34 másodperc egyetlen nap

Sokszor panaszkodunk a téli szürkeség és főleg a sötétség miatt. Pedig itt Közép-Európában éppen csak megérint bennünket a jelenség.

Tegnap véget ért a negyvennapos sötétség Murmanszkban. A poláris éjszaka december 2-án kezdődött az Északi-sarkkör egyik legnagyobb lakott településén. Újra tegnap, moszkvai idő szerint 12:39-kor látták meg a Napot a helyiek, ami összesen 34 másodpercig tündökölt az égen.

Az eseményt az orosz város legmagasabb dombján ünnepelték meg. Az Első virradat elnevezésű akciót négyen kezdték 2007-ben,  ma már 120 fős programmá nőtte ki magát, számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség. A körülbelül 300.000-es város többi lakóját valószínűleg a -20 fokos hideg tartotta vissza attól, hogy a szabadban köszöntse a rég nem látott napfényt.

A több hónapig tartó sötétség idejére külön tanácsokkal készülnek az orvosok. Mivel a rendkívüli körülmények főleg a gyerekeket és az időseket viselik meg, ezért az iskolákban rövidített órák vannak ilyenkor. Az óvodások pedig vitaminokat és halolajat kapnak.

Valójában nem Murmanszk a világ legsötétebb és egyben legészakibb települése, hanem a kanadai Alert városa. Itt október 15-én bukik a horizont alá a Nap, ahonnan legközelebb csak február utolsó napján emelkedik fel újra.

Kép: Wikpedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez