Nincs több politikai fogoly Kubában

Már csak az utolsó simítások vannak hátra – Kuba minden feltételt teljesített. Jövő éhten megkezdődnek a tárgyalások a kubai-amerikai viszony rendezéséről.

Újabb 53 politikai fogoly nyerte vissza a szabadságát Kubában annak a megállapodásnak köszönhetően, amely az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállítását célozza: Kuba vállalta, hogy kinyitja a politikai börtönök kapuját. Hasonlóképpen  az Egyesült Államokban is hazaengedték azt az öt kubait, akiket kémkedés vádjával évek óta tartottak fogva. Ezzel az 53 fogollyal Kuba gyakorlatilag teljesítette azokat a követeléseket, amelyeket Washington a kapcsolatok normalizálásért kért cserébe. A foglyok nevét egyelőre nem közölték.

A jövő héten, január 21-én magas rangú amerikai küldöttség érkezik Havannába, hogy megkezdjék a kapcsolatfelvételt előkészítő tárgyalásokat. Két fontos kérdés vár megoldásra: a határ megnyitása esetén az Egyesült Államokba induló kubaiak beutazásának ellenőrzése, illetve az ötven évvel ezelőtt államosított egykori amerikai vagyonok helyzete. Megfigyelők szerint az elmúlt évtizedekben is zajlottak háttértárgyalások a két ország között a kisajátított amerikai vagyonok kártérítéséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez