Öt évvel a haiti földrengés után közel százezren sátortáborban élnek

Még az idén lesznek választások a politikai patthelyzetbe fulladt Haitin, miközben a közel százezer földrengés-károsult helyzete öt évvel a természeti katasztrófa után sem megoldott.

Michel Martelly elnök, aki ellen százezrek vonultak Haiti fővárosának utcáira  ezekben a napokban, hogy a lemondását követeljék, bejelentette, hogy megállapodásra jutott az ellenzékkel: lesznek még az idén választások az országban. Haitin évek óta halogatják a szabad választások megtartását, mivel a jelenlegi kormánynak nem sikerült egyezségre jutnia a legnagyobb ellenzéki párttal.

A mostani bejelentésre is anélkül került sor, hogy a két fél megállapodott volna: a baloldali Fanmi Lavalas nem értett egyet Martelly pártjával, és ők állnak a tömegtüntetések élén.  Ugyanakkor Martelly megegyezett húsz kisebb politikai párttal arról, hogy idén, az év vége felé megtartják a választásokat. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mi történik majd, hiszen ha éjfélig nem sikerül kialakítani egy közös álláspontot, úgy Martelly feloszlatja a parlamentet és  bevezeti a rendeleti kormányzást.

A tömegtüntetések a földrengés ötödik évfordulója kapcsán robbantak ki, mivel jelenleg kormányzati források szerint is 85 ezer ember él még mindig ideiglenes sátortáborokban és 67 százalékuknak nincs hozzájutása toaletthez vagy tiszta vízhez. Emiatt áldatlan állapotok uralkodnak a 120 ideiglenes tábor többségében annak ellenére, hogy ennyi segélyt még egyetlen ország sem kapott, amennyi Haitinak jutott a 2010-es januári földrengést követően. A rengés következtében 250 ezer ember meghalt, 1,2 millióan elvesztették mindenüket – beleértve lakóhelyüket is. A sebesültek számát 300 ezerre tették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez