Bíróság előtt az eltűnt diákok ügyében egy mexikói politikus felesége

Mexikóban még szeptemberben veszett nyoma 43 tanítóképzős hallgatónak, és a hatóságok már az eltűnésük után arra gyanakodtak, hogy az egyik drogbanda áll a háttérben. Bár holttesteiket még azóta sem találta meg a rendőrség, minden jel arra utal, hogy a banda valamennyijükkel végzett. Az esettel Iguala város polgármesterét és feleségét is összefüggésbe hozták, utóbbi pedig hamarosan bíróság elé állhat az ügyben. A párt azzal gyanúsítják, hogy szervezett bűnözésben vettek részt és kapcsolatban álltak az említett bandával is.

A diákok eltűnésével kapcsolatos tehetetlenség általános sztrájkokhoz vezetett, a kormányt is megingatta, és Enrique Pena Nieto elnök eddigi legnagyobb erőpróbájának bizonyult. Elrablásukhoz valószínűleg az ország dél-keleti részén lévő Iguala korrupt rendőrei is asszisztáltak, megölésük pedig a Guerreros Unidos (Harcosok Egyesülete) banda nevéhez fűződik, akik ezután elhamvasztották a testüket. Azóta mindössze egyetlen diák földi maradványait sikerült azonosítani.
A kormány most Iguala polgármestere, Jose Luis Abarca mellett feleségét, Maria de los Angeles Pinedát vádolja, mondván összejátszottak az alvilági bandával. A hatóságok úgy gondolják, a pár legalább 2005 óta együtt dolgozik a Guerreros Unidos-szal, és drogcsempészetben valamint pénzmosásban segítették az illegális tevékenységeiket. Az ügyvédjük egyelőre nem kommentálta a vádakat.
A bíróság birtokában bizonyítékok is vannak, miszerint Pineda pénzügyi közvetítőként szolgált a banda drogüzleteihez. 2009 és 2014 között négy különböző bankban majdnem 1 millió dollárnyi pesót mozgatott, és mosott nekik tisztára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez