Felére csökken a parlamenti képviselők fizetése – Burkina Fasóban

A parlamenti képviselők megállapodtak abban, hogy 50%-al csökkentik a fizetésüket, miután kiderült, hogy mennyit keresnek valójában.

Hatalmas felháborodást váltott ki Burkina Fasóban, miután egy kiszivárogtatott jelenetesből kiderült, hogy egy parlamenti képviselő átlagosan több mint háromezer dollárt visz haza egy hónapban. A jelentés felkerült az internetre, és futótűzként terjedt a különböző közösségi oldalakon. A felháborodás érthető, mivel a nyugat-afrikai országban az átlagfizetés körülbelül 150 dollár egy hónapban. A lakosság döntő többsége azonban még ennyit sem keres, mert nincsen munkája, ezért jó esetben napi egy dollárból kénytelen megélni

Az egyik, neve elhallgatását kérő parlamenti politikus elmondta, hogy a fizetéscsökkentéssel példát szeretnének mutatni a többi politikus számára, emellett vissza akarják szerezni a nép bizalmát és le akarják fektetni a jó kormányzás alapjait az országban.

A Burkina Fasó-i parlament kilencven tagból áll, akik az alapfizetésük mellett különböző juttatásokat is kaptak, ami jelentősen megdobta a havi jövedelmüket. Emellett egészségügyi, utazási, közlekedési és üzemanyag pótlék is járt nekik. A képviselők minden egyes parlamenti ülés után, amelyen részt vettek, külön kaptak pénzt, emellett napidíjban is részesültek – mert ugye nem voltak a váalsztókerületükben.

Politikai aktivisták és civil szerveteket az országban azonban jelezték, hogy az 50%-os fizetéscsökkentés sem elegendő. Szerintük egy parlamenti képviselőnek az jövedelmét maximum 900 dollárban kellene meghatározni, azt pedig meg kellene akadályozni, hogy bárki, bármiféle jogcímen ennél többet markoljon fel.

Burkona Fasóban jelenleg átmeneti kormány irányítja az országot, miután Blaise Compaore elnök 27 év után lemondásra kényszerült az ellene irányuló heves tüntetések miatt. Az ország jelenlegi vezetés azt ígérte, hogy egy éven belül választásokat tartanak. Az emberek többsége azonban egy teljesen új, a korrupciótól és a hivatali visszaélésektől mentes politikai elitet szeretne, amely az ország és a nép javát szolgálja, nem pedig saját érdekeiket tartja szem előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez