Vádemelés a hajléktalant lelövő rendőrök ellen

A bíróság előtt kell felelnie annak a két rendőrnek, akik tavaly márciusban az Új-Mexikóban található Albuquerque-ben lelőttek egy hajléktalan férfit. Az eset nagy port kavart a városban, és erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett. Mindez még a rendőri gyakorlat elleni országos szintűvé duzzadó tiltakozáshullám előtt történt. A rendőrök ügyvédei biztosak benne, hogy ügyfeleiket tisztázni fogják.

A két rendőr, Keith Sandy és Dominique Perez ügye azután váltott ki felháborodást, hogy kikerült a nyilvánosság elé egy videó a történtekről. Ezen az látszik, hogy a 38 éves férfi, James Boyd már megadta magát mikor a rendőrök füstgránátot vetettek be ellene. Ennek eloszlása után Boydnál két kisebb méretű kést lehet látni. A rendőrök ekkor utasítják, hogy feküdjön hasra, de mielőtt ezt megtehetné, ők rálőnek. Ekkor felszólítják, hogy nyújtsa ki a karjait oldalra, mire a férfi azt válaszolja, hogy nem tud mozogni. A két rendőr ekkor még a földön fekvő Boydra is rálő.
A lövöldözés éppen akkor történt, amikor a város rendőrőrsén szövetségi vizsgálatok zajlottak a gyakori visszaélések és brutalitás miatt. A vizsgálat megállapította, hogy a város rendőrei valóban több alkalommal is indokolatlanul lőttek le gyanúsítottakat és szükségtelen erőszakkal bántak a szellemi betegségben szenvedőkkel. 2010 óta több mint három tucat alkalommal használták lőfegyverüket az Albuquerque-i bűnüldözők, ezért áprilisban az igazságügyi minisztérium utasította a várost, hogy szorítsa vissza a fegyverek használatának gyakoriságát, különösen a halálos kimenetelű esetek számát. Azóta Albuquerque vezetése aláírt egy megállapodást a minisztériummal, mely szerint javítanak a rendőrök kiképzésén, a problémás rendfenntartókat pedig leépítik az állományból.
Keith Sandy ügyvédje szerint semmi rosszat nem tett védence. Éppen ellenkezőleg, mindent a kiképzésen tanultak szerint csinált, és feltehetőleg megmentette a társa életét. Perez jogi képviselője szintén magabiztos, és úgy gondolja, a tények igazolni fogják ügyfele cselekedeteit.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez