Kárpótlást kérnek a Sydney-i túszdráma áldozatainak

Kompenzációt kért a Lindt kávézóban lezajlott terrorista akció áldozatainak Új-Dél-Wales főügyésze. Brad Hazzard szerint a decemberi események átélőit kártalanítás illeti meg a szövetségi kormány részéről.

Hazzard már felvette a kapcsolatot Canberra-i kollégájával, a szövetségi főügyésszel, javaslatával kapcsolatban. Ausztráliában a külföldön elszenvedett terrorista merényletek áldozatai alanyi jogon kárpótlást kapnak az államtól, viszont, ha az országhatáron belül történik hasonló eset, ugyanez nem jár nekik. Az ellentmondásra a Sydney-i események világítottak rá, és Hazzard szerint lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a szövetségi állam minél jobban meg tudja védeni és magasabb szinten támogassa állampolgárait. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ugyanúgy kezeljék a terrorizmus hazai áldozatait, mint akik külföldön szenvedtek el hasonló borzalmakat.
A decemberi túszejtés elszenvedőinek létrehoztak egy alapot, melyből az áldozatok és családjaik támogatásban részesültek, de a főügyész úgy látja, ezen felül szükség lenne egy alanyi jogon járó kompenzációra is. Ilyen kompenzáció illeti meg a külföldön szerencsétlenül jártakat, aminek értéke egészen pontosan 75 000 ausztrál dollár (több mint 16 millió forint). A szövetségi főügyész eddig még nem kommentálta a felvetést.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez