Nem jelölik államtitkári posztra a Wall Street-i bankárt

Visszavonta szándékát a pénzügyminisztérium belföldi pénzügyekért felelős államtitkári pozíciójának betöltésére Antonio Weiss a Lazard cég magas rangú befektetési bankára, aki a minisztérium elsőszámú jelöltje volt a posztra.

A nagy presztízzsel bíró feladat elsőszámú várományosának visszalépése összefüggésbe hozható a demokraták liberális szárnya felől érkező ellenvetésekkel, melynek egyik legnagyobb szószólója Elizabeth Warren szenátor volt.
Warren hangsúlyozta, hogy egy olyan fontos pénzügyi pozícióba, melynek egyik feladata a Wall Street felügyelete és kordában tartása nem érkezhet egy olyan bankár, aki nem rég még ott dolgozott. Weiss ennek ellenére a pénzügyminisztérium alkalmazottja lesz, miután Jacob Lew pénzügyminiszter közvetlen tanácsadójává nevezte ki. Az ügyes politikai húzás eredményeként sikerült elkerülni az elhúzódó szenátusi meghallgatásokat, vitákat és pénzügyi vizsgálatokat, aminek eredményeként Weiss-nak nem sok ideje maradt volna érdemi munkára. Így viszont azonnal munkába állhat Lew mellett. A miniszter a kinevezést a bankár hatalmas mértékű szakértelmével és a dolgozó családok segítése melletti elhivatottságával indokolta, továbbá visszautasította az ellenzők kritikáit.
Weiss jelölésével kapcsolatban a kormányzat abban reménykedett, hogy a január eleje óta republikánus többségű szenátusban a populista baloldal elcsendesül és támogatni fogja az adminisztráció javaslatait. A várakozások nem igazolódtak be, így a jobboldalnak elég volt kivárnia, hogy a demokraták egymás között meccseljék le az ügyet. A végeredmény jól jelzi a Warren vezette demokraták csoportjának a befolyását, de egyben nyilvánvalóvá teszi annak határait is.
Antonio Weiss rátermettségét nem csak bizonytalan elkötelezettsége miatt vonták kétségbe. Warren rámutatott, hogy szakmai háttere elsősorban nemzetközi felvásárlások és befektetések terén feltételez figyelemre méltó tapasztalatot, a kérdéses pozíció azonban a belföldi pénzügyi műveletekben való kimagasló jártasságot igényli.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez