Malajziát lezárták a dzsihadisták előtt

A maláj hatóságok kisebb győzelmet arattak az Iszlám Állam terrorista szervezet felett: felszámolták a „dzsihadista hálózatok” nagy részét, és már a “kalifátus” harcosai kezdték el figyelmeztetni a kelet-ázsiai és délkelet-ázsiai társaikat: kerüljék el Malajziát.

Az elmúlt napokban egy Abu Hud nevű, Szíriában élő ISIS-toborzó figyelmeztető üzenetek tucatjait küldte az ausztrál, az indonéz, a Fülöp szigeteki és a maláj dzsihadistáknak, hogy ne lépjenek be Malajzia területére, mert a hatóságok komoly akciókat indítottak a hálózat ellen. „Többé nem biztonságos Malajzia, nem lehet tranzitországnak használni, kész öngyilkosság!” – üzente a dzsihadista.

A The Star nevű malajziai újság tegnapi, január 13-i számában kitért arra is, hogy a szíriai és iraki kiutazásra készülők mindegyikénél a „kalifátussal” kapcsolatos tárgyakat találtak: zászlókat, újságokat, könyveket és posztereket, amelyek alapján a hatóságok „ISIS-szimpatizánsoknak” találták őket, és letartóztatták a többnyire indonéz állampolgársággal rendelkező potenciális terroristákat. „Örülünk, hogy erőfeszítéseinket siker koronázza. Folytatjuk a munkánkat, amíg fel nem számolunk minden dzsihadista bázist, hálózatot, be- és kilépő pontot” – nyilatkozta a maláj belügyminisztérium terroristaellenes osztályának főparancsnoka, Rashid Ibrahim.

Ugyanakkor az elemzők és a titkosszolgálatok is arra figyelmeztetnek, hogy „egyelőre nem szabad  nyugodtan hátradőlni a székben.” Az Abu Hud nevű felhasználó – és azóta több indonéz dzsihadista – kiírása ugyanis csapda is lehet, vagy a maláj hatóságok félrevezetését célzó akció. Ráadásul a The Diplomat szerint a Közel-Keletre érkező dzsihadisták száma – a maláj hatóságok intézkedése ellenére – nem biztos, hogy csökkenni fog, mert könnyen találhatnak alternatív útvonalat Hongkongon, Bruneien, Kínán, Indán, Közép-Ázsián keresztül is.

A titkosszolgálatok szerint a Malajziából származó dzsihadisták csupán néhány tucatnyian lehetnek, de ez az ország vált az egyik legfontosabb „tranzitországgá”: az indonéz, filippínó és ausztrál fegyveresek a délkelet-ázsiai országon keresztül utaznak ki a Közel-Keletre. Ezenfelül lehet, hogy kicsi szélsőséges iszlamista közösség működik az országban, de ez korántsem jelenti azt, hogy tagjai ne lennének aktívak.

Október 9-én Kuala Lumpurban kézigránátot robbantottak egy turisztikai komplexum közelében, a támadásban egy ember vesztette életét és többen megsebesültek. Azóta a maláj rendőrség éberré vált, a The Diplomat maláj rendőrökre hivatkozó forrása szerint több tucat készülő merényletet akadályoztak meg a délkelet-ázsiai országban. Meglepő módon elsősorban nem a hatóságok vagy a kormányzati épületek lettek volna a célpontok: a nyugatias életvitel szimbólumainak számító night clubok, kocsmák és a dán Carlsberg sörgyár egyik helyi üzeme ellen akartak pokolgépes merényletet végrehajtani.

Az ország „Fehér Papírja” – amely a harmadik Malajzia történetében – leginkább a terrorizmus elleni harcról szól, és megemlíti, hogy márciusban szavazásra bocsátják a maláj parlamentben az új antiterrorista törvényt, amely sokkal szigorúbb lesz majd az előzőeknél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez