Betiltották a boszorkányságot az albínók védelmében Tanzániában

December végén egy négyéves albínó kislányt raboltak el bozótvágó késsel felfegyverkezett emberek Tanzániában. Meg akarjuk védeni az albínókat! – hangsúlyozta a belügy szóvivője, aki megerősítette: betiltották a boszorkányságot, mert az életveszélyes az albínókra nézve.

A négyéves albínó kislány azóta sem került elő, édesapja és két nagybátyja is őrizetben van, mert valószínű, hogy közrejátszottak a gyerek elrablásában. Tanzániában és néhány más afrikai államban az albínókat varázserővel bíró lényeknek tekintik. Úgy gondolják, hogy bajt hozhatnak a környezetükre. Ezért sokszor a családok maguk igyekeznek megszabadulni az albínó gyerekektől. A kormány kijelölt egy-két helyet Tanzániában, ahol az albínók rendőri őrizet alatt élhetnek, de ott csak néhány tucat albínó van, a többség állandó életveszélyben küzd a fennmaradásért fekete honfitársai között.

A törzsi varázslók és boszorkánymesterek a fő terjesztői annak a hiedelemnek, hogy az albínó gyerek bajt hoz az egész családra, sőt a törzsre is. És ugyancsak ők azok, akik szerint az albínók haja vagy éppen keze amulettként éppen fordítva működik: megalapozza a szerencsét. Ezért a belügyminiszter szuahéli nyelvű nyilatkozatban közölte: betiltják a boszorkánydoktorok működését. Ez fontos üzenet lehet más afrikai államoknak is, hiszen nem Tanzánia az egyetlen ország, ahol az albínók permanens életveszélyben küzdenek a fennmaradásért Afrikában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez