30 éve hatalmon a kambodzsai miniszterelnök

Hun Sen Kambodzsa elsőszámú politikai vezére ma 30 éve, hogy hatalomra került. Három évtizedes regnálása alatt emberi jogi szervezetek többször is kemény kritikákkal illették, az erőszak, az elnyomás és korrupció miatt, amely a rezsimet jellemzi.

1985. január 14-e. Hun Sen ezen a napon lett az ország miniszterelnöke 32 évesen, ezzel ő lett a világ akkori legfiatalabb kormányfője. Az 1970-ben kitört polgárháború idején még egyszerű katona volt a következő években hatalmas népirtást elkövető kommunista Vörös Khmer mozgalomban. Később egyre magasabbra került a ranglétrán, míg el nem hagyta az országot, és Vietnamba disszidált. A kommunista ország támogatásával sikerült visszatérnie, és megszereznie a hatalmat. Később a kommunista dogmákat elhagyva egy szabadpiacon alapuló gazdaságot alakított ki, és erősebb országokat kegyeit kereste, értékes szövetségek reményében.
A relatív stabilitás ellenére a kambodzsai hatalom kemény autoriter rezsimet tart fenn. Politikai befolyáshoz egyértelműen csak az juthat, aki jó kapcsolatot ápol a kormánypárttal. A Human Rights Watch elemzése szerint a Hun Sen vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) hatalmon maradásának eszközei az erőszak, a fegyveres erők irányítása és a választások manipulálása. Az emberi jogok nem érvényesülnek, ehhez radikális reformokra lenne szükség. A vezetéssel különböző véleményen lévők eltiprása megszokott, elsősorban letartóztatásokon, kínzásokon és kivégzéseken keresztül. A Transparency International legfrissebb korrupciós indexe szerint a vizsgált 175 ország közül Kambodzsa a 19. legkorruptabb.
Az egyre nagyobb méreteket öltő szegénység és egyenlőtlenség az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentő Párt (CNRP) megerősödését hozta. A CNRP a 2013-as választás elcsalásával vádolta Hun Senéket, és egészen az előző év júliusáig bojkottálta a parlamentet, képviselői helyeiket csak ekkor foglalták el a párt politikusai. Vezetőjük, Sam Rainsy, hangsúlyozta, hogy minden demokráciának meg kell újítania vezetését időről időre a fejlődés érdekében. Továbbá az olyan vezetők, akik ilyen hosszú ideig ragaszkodnak a hatalomhoz nem szolgálják országuk érdekeit. A jelenleg 62 éves Hun Sen a 6. legrégebben hivatalban lévő politikai vezető a világon, saját elmondása szerint 74 éves koráig szeretne miniszterelnök maradni.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez