John Kerry szorosabb kapcsolatokat sürget Indiával

Barack Obama januári indiai utazása előtt John Kerry külügyminiszter látogatott az országba. Itt egy nemzetközi befektetői konferencián kijelentette, hogy szorosabb gazdasági együttműködést tartana ideálisnak a két ország között.

Elmondása szerint a jobb gazdasági kapcsolatok India segítségére lennének a növekedés és a klímaváltozás elleni harc terén. Jelenleg mintegy harminc milliárd dollár a kétoldalú éves befektetések összege.
Az amerikai külügyminiszter szerint nincs több idejük halogatni az összefogást. India gazdasági növekedésének üteme indokolja azt, hogy újabb forrásokat, újabb piacokat találjanak maguknak. Az ország gazdaságának erőteljes növekedése ugyanakkor együtt jár természetesen a természet jelentősebb károsításával. Így Indiának kiemelt figyelmet kell fordítania erre a területre is, és John Kerry felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a környezetvédelem terén.
„Olyan gazdasági környezetet kell kialakítanunk, amiben a vezető vállalatok, élvonalbeli technológiák és tőke érkezik az országba. India tökéletesen alkalmas arra, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges know-how-t a környező országokban elterjessze, ezáltal a térség fellendüléséhez hozzájuljon.”
India részéről Narendra Modi miniszterelnök ígéretet tett a bürokrácia csökkentésére. Ez a kérés rendszeresen felmerül az amerikai vállalatok részéről az indiai gazdasági környezettel kapcsolatban. Szintén vállalta Narendra Modi, hogy továbbra is kiszámítható gazdaságpolitikát és egyszerűbb adórendszert fognak képviselni.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez