Statisztika: kiben bíznak az oroszok?

A Moszkvával szembeni ellenségesség miatt egyre kevésbé bíznak a nyugati államokban az oroszok, és sokkal kedvezőbb külpolitikai partnernek tekintik Kínát – derül ki a nem kormányzati Levada Központ legújabb felméréséből.

Erősen megváltozott a külpolitikáról az orosz társadalom véleménye az utóbbi tíz évben. Míg 2004-2008 között a FÁK- országokat, különösen Ukrajnát és Beloruszt tartották a legperspektivikusabb partnernek a Levada Központ megkérdezettei, 2014-ben már csak 12 százalékuk vélekedett így. Miközben a most Kínával szimpatizáló 47 százalék akkoriban 9 körül mozgott.

Bár 2004-2013 között különösebben nem változott a bizalom olyan nyugati országokkal kapcsolatban, mint Franciaország, vagy Németország (20-28 százalék), ma már ez az arány csak 8 százalék. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokkal is, a 2004-es 13 százalék 4-re esett vissza.

Arra a kérdésre, hogy „Figyelembe kell-e venni a nyugati kritikákat?”, 2007 februárjában még csak a megkérdezettek 38 százaléka válaszolt nemmel, ma már 57. A társadalom 53 százaléka által Oroszországgal szemben ellenségesnek értékelt nyugati politikát 51 százalékuk az orosz gazdaságot és üzleti világot sújtó szankciókban látja megtestesülni. Hogy mindez miért történik, arról megoszlanak a vélemények: 46 százalék szerint az orosz természeti kincsekre fáj a Nyugat foga, 43 az orosz hadipotenciál miatti félelemben látja az okot, 30 pedig örökké kibékíthetetlen ellenfélnek tartja a Nyugatot és Oroszországot az erős vallási, erkölcsi és kulturális különbségek miatt.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez