Meglátogatta a bagai mészárlás túlélőit a nigériai elnök

Váratlan villámlátogatást tett Goodluck Jonathan nigériai elnök az ország északkeleti részébe, ahol a Boko Haram nemrég kegyetlen mészárlást hajtott végre.

Baga állam fővárosába, Maiduguriba látogatott Goodluck Jonathan nigériai elnök, ahol találkozott a bagai mészárlás túlélőivel. Beszédében azt mondta: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a menekültek mielőbb visszatérhessenek otthonaikba, és „keményen” küzdenek azért, hogy a Boko Haram lázadói által megszállt területeket felszabadítsák.

A nigériai elnök azután látogatott el Maiduguriba, miután az Amnesty International nyilvánosságra hozta azokat a műholdas felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a Boko Haram lázadói mekkora pusztítást hajtottak végre Bagában és a környező településeken. Arról viszont még mindig nincsenek megbízható információk, hogy a kegyetlen mészárlásban valójában hányan estek áldozatul. A nigériai vezetés továbbra is cáfolja azokat a híreszteléseket, melyek szerint 2000 ember gyilkoltak volna le a Boko Haram harcosai.

Goodluck Jonathan államfőt rengeteg kritika érte azóta, hogy a Boko Haram felkelést indított az ország északkeleti részén. Sokan azzal vádolták meg az elnököt, hogy nem veszi eléggé komolyan a lázadást, és nem fordít kellő figyelmet az áldozatokra és a menekültekre. A keresztény elnök népszerűsége és megítélése ezért folyamatosan romlik a nyugat-afrikai ország túlnyomórészt muszlimok lakta északi részen. Nigériában ráadásul hamarosan választásokat is fognak tartani, ezért nem véletlen, hogy az elnök éppen most látogatott el Borno államba, ahol a legsúlyosabb a helyzet. A térség közel 70%-át ugyanis a Boko Haram ellenőrzi, melynek eltökélt szándéka, hogy egy saját független Iszlám Államot hozzon létre, ahol a sária lenne a törvénykezés elsődleges forrása.

Fotó:Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez