Szelíd sátánisták Floridában

Néhány napja derült ki, hogy a helyi keresztény szervezeteknek köszönhetően engedélyezték Orange County-ban a különböző vallásos és ateista szervezeteknek, hogy szóróanyagot adjanak ki az iskoláknak.

Nem kellett sok és már jött is a válasz: a Sátán Egyháza is kivenné a részét a terjesztésből. Így nézne ki a borítója A Sátánista Gyerekek Nagykönyvének.

pu6505p

Ha elkezdjük lapozgatni a kiadásra szánt anyagot (amit itt találhatunk meg teljes egészében), látható, hogy szinte semmi okkultizmusra utaló jelet nem találunk benne (kivéve természetesen az olyan jelképeket, mint a pentagramma vagy a szereplők nevei: Damian, Lucifer, stb.).
Sőt, a Richard Dawkins Foundation for Reason & Science (Richard Dawkins Alapítvány az értelemért és a Tudományért) honlapján megtalálható képen látható rejtvény megoldásai a következő szavak: barátság, együttérzés, tisztelet, empátia, igazságosság, értelem és szabadság. A képaláírás pedig a következő: „Ez a néhány rossz gyerek (bully) mérges és fél attól, amit nem ért. Segíts Damiennek, hogy a megfelelő nyelvezet segítségével megoldja a feszült helyzetet.”

TuTqbjfNem sokkal a Sátán Egyházának kérelme után kitudódott, azonnal elkezdtek azon gondolkozni a helyi döntéshozók, hogy valahogy visszavonják a rendeletet. Állításuk szerint azért, mert nem akarják, hogy az iskolák különböző vallási szervezetek csatározásainak adjanak helyet.
A legégetőbb kérdés mégis az, hogy miért ilyen barátságos és látszólag értelmes a Sátán Egyházának kiadványa? Talán így akarják behálózni a fiatalokat, hogy később együtt áldozhassanak kecskéket? Szerencsére nem ez a helyzet, pár perces keresés után ki is derült, hogy a Sátán Egyházának kevés köze van magához az ördöghöz, sőt, inkább a racionalitásról és az individualizmusról szól.
A mozgalom a ’60-as években indult, Anton Szandor LaVey vezetésével, aki megírta a Sátánista Bibliát, mely szintén rendelkezik parancsolatokhoz hasonló kijelentésekkel, amiből nem tíz, hanem kilenc van. A teljes listát megnézhetik a Sátán Egyházának oldalán, de ízelítőnek itt van néhány: „A Sátán a makulátlan bölcsességet képviseli az álszent önbecsapással szemben. A Sátán kedvességre ösztönöz azok iránt, akik megérdemlik, ahelyett, hogy a hálátlanokra fecsérelnénk azt.”
A Wikipedia szerint a LaVey-i sátánizmus nem tartja valós entitásnak az ördögöt, egyszerűen a követendő értékrendet képviseli számukra. „Ez az értékrend abból áll, hogy az egyén legyen erős, független, lázadó, aki önerőből boldogul, boldogságát nem természetfölötti erőtől reméli.”
Így már mindjárt egy fokkal kevésbé ijesztő a dolog, valamelyest talán sikerült tisztázni, hogy a sátánisták nagy többsége nem kívánja eltávolítani minden lélegző lénynek a szívét és szabadidejét sem az erdőben tölti, démonok megidézésével. Ettől függetlenül persze valami biztosan nem stimmel az egésszel, hiszen akad néhány bizarr kép az oldalukon, ami mégiscsak valami furcsa, vallásszerű hátteret ad a dolognak.

 

Fotó: churchofsatan.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez