Hódító szemtetoválási hóbort-de mi az üzenet?

A 39 éves Jason Barnum, még a fenti képen látható tetoválásnál is bizarrabb beavatkozásnak vetette alá magát. A férfi egyébként egy alaszkai bíróságon vallotta magát bűnösnek egy rendőr ellen elkövetett gyilkossági kísérletért, így került rivaldafénybe szokatlan külsejével.

A BBC oldalán láthatunk róla egy képet a bíróságon, amin – amellett, hogy végtelenül ijesztő – megfigyelhető, hogy arcának jobb oldala koponyaszerű mintákkal van teletetoválva. Az elrettentő arcot fekete szeme koronázza meg, ezek összessége pedig aligha lendítette előre ügyét a bíróságon.
A Barnum perében felszólaló ügyészt idézte a BBC: „a gyanúsított arca egyértelműen bizonyítja, hogy már régóta eldöntötte, ellenséges lesz a többi emberrel szemben.”
Bár elég indokoltnak tűnik a bíróságon elhangzott mondat, azért továbbra is fennáll a kérdés, hogy valóban ellenségességét akarta-e kifejezni Barnum különleges tetoválásával.
A szemtetoválással először egy szintén amerikai férfi, Luna Cobra kezdett el kísérletezni. Állítása szerint a kezdeményezés távol állt attól, hogy elrettentő külsőt varázsoljanak a kuncsaftoknak. Az egész azzal indult, hogy néhányan úgy akartak kinézni, mint az egyik leghíresebb sci-fi film szereplői, a Dűnéből. A sztori szerint a bolygón élő emberek szemfehérje kékre színeződött a rengeteg fűszertől, mely a legfontosabb exportcikke volt az ottani társadalomnak.
Cobra azzal érvel, hogy ha valaki szeretné megváltoztatni a szeme színét, akkor ahhoz minden joga megvan. Természetesen felvilágosítja az érdeklődőket a veszélyekről, amelyek a beavatkozással járnak, de elég-e ez, például egy húszas éveiben járó embernek? Cobra elmondta, hogy a fiatalabb kuncsaftokat arra próbálja ösztönözni, hogy várjanak még a tetoválással és gondolják végig újra, mielőtt belevágnak, ugyanis a transzformáció teljes mértékben visszafordíthatatlan.Nem is beszélve arról, hogy komoly esély van arra, hogy elfertőződik az illető szeme, de az sem lehetetlen, hogy megvakul.
Sokan keresik meg Cobrát és legtöbbjük fekete szemfehérjéről álmodik, de a tetováló művész nem szívesen használja a fekete festéket.
„El szoktam mondani nekik, hogy onnantól kezdve a legtöbb ember számára elviselhetetlenül ijesztőnek fognak tűnni. Valószínűleg nehéz lesz emberi kapcsolatokat kialakítani, de a munkavállalás is közel lehetetlen egy átlagos cégnél ilyen külsővel.”
Az óriási egészségügyi rizikó és a szokatlan megjelenés ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szemtetoválás, ami a jövőben akár olyan megszokottá is válhat majd, mint manapság egy szív a karon vagy valamilyen „bölcs” mondás az ember oldalán.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez