Nincs színesbőrű színész az idei Oscar-jelöltek között

Nyilvánosságra hozták a 2015-ös Oscar-díjra jelölt alkotások, színészek és filmes szakemberek listáját. Az Amerikai Filmakadémia elismerését szimbolizáló szobrokat február 22-én fogják átadni Hollywoodban. Ami sokaknak rögtön feltűnt az a diverzitás meglepő hiánya a jelöltek között.

Legutóbb 2011-ben volt rá példa, hogy egyetlen színesbőrű színész sem került fel az Oscar-várományosok listájára, előtte pedig 1998-ban fordult elő ugyanez. Ez a tény nem lenne annyira szembetűnő, ha nem lett volna olyan számításba vehető alkotás, amely igenis több jelölést érdemelt volna kritikai sikere alapján. Ez nem más, mint a Martin Luther Kingről szóló Selma című film, amelyből a főszereplőt alakító David Oyelowo meglepetésre nem lett jelölve. Ettől még nagyobb meglepetés, hogy mellőzték a film rendezőjét, a szintén fekete Ava DuVernayt is. A Selma összesen két jelölést kapott, köztük a legjobb film kategóriában, így a vártnál jóval kevésbé lesz reprezentálva a gálán.
A mellőzés magyarázata természetesen összetett. A film meglehetősen későn jelent meg, és a forgalmazását a Paramount stúdió nehézkesen bonyolította le. Az elsődleges ok azonban az Amerikai Filmakadémia demográfiai összetételében keresendő. Egy 2012-es felmérés szerint tagjainak 94%-a fehér, 77%-a férfi, átlagéletkoruk pedig 63 év. Ezek a tulajdonságok pozitívumként hatnak egy alkotás esélyeit nézve, ha annak történelmi témája van, de csak abban az esetben, ha azt egy fehér férfi szemszögéből viszik vászonra az alkotók. Ez a Selma esetében nem így történt.
Az afroamerikaiak mellett a nők teljesítménye is kevés elismerésben részesült. 1999 óta először nem került nő sem a rendezők, sem a forgatókönyvírók listájára. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2005 óta most először fordul elő, hogy az összes alkotás központi szereplője a legjobb film kategóriában férfi, akkor nyilvánvalónak tűnik a 2015-ös tendencia. Ezzel együtt is elmondható, hogy az akadémián már elkezdődött egy diverzifikációs folyamat. Ennek köszönhető, hogy a 12 év rabszolgaságnak ítélték tavaly a legjobb film díjat, ami még 10 éve is elképzelhetetlen lett volna Az idei esztendő jelöltjei azonban rávilágítottak, hogy mindez egy lassú folyamat.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez