Több mint száz halottja van a malawi áradásoknak

Legalább 170 ember halt meg és több mint 100 ezren váltak hajléktalanná Malawiban, ahol heves esőzések és áradások pusztítanak.

A malawi kormány az ország területének csaknem a felét katasztrófa-sújtotta övezetnek nyilvánította és a hadsereget is mozgósította, hogy kimenekítse a veszélyzónákból az embereket. A katonák csónakokkal és helikopterekkel próbálják megközelíteni az áradások sújtotta területeket, de a heves esőzések és széllökések miatt akadozik a mentés.  A hatóságok 170 halálos áldozatról számoltak be, de jelezték, hogy az áldozatok száma vélhetően emelkedni fog, mert folyamatosan emelik ki a holttesteket a megáradt folyókból. A kormány becslése szerint több mint 100 ezer ember veszítette el otthonát az áradások miatt, ami komoly károkat okozott az ország infrastruktúrájában is.

Malawi déli részén a legsúlyosabb a helyzet, ahol a víz szinte mindent elöntött. Az utak járhatatlanokká, a hidak használhatatlanokká váltak. Az áradások komoly károkat okoztak a farmokon és a termőterületeken is. A háziállat állomány nagy részét elmosta, az idei termést teljesen tönkretette a víz. A bevetésre váró mezőgazdasági földterületek olyan mértékben eláztak, hogy használhatatlanok.

A malawi kormány a nemzetközi közösségtől, Dél-Afrikától és a nyugati donor országoktól kért segítséget a károk mielőbbi enyhítésére és a bajba jutott emberek kimenekítéséhez, illetve ellátásához.

Az időjárási előrejelzések szerint az ítéletidő még hetekig eltarthat, mivel a térségben most köszöntött be az esős időszak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez