Lassan haladnak a líbiai béketárgyalások

Az ENSZ, és a szervezet líbiai különmegbízottja Bernardino Leon a héten Genfbe invitálta az észak-afrikai ország rivális kormányainak képviselőit. A több napja tartó megbeszélések eddig nem sok eredményt hoztak, melynek legfőbb oka, hogy az egyik fél bojkottálta a tárgyalást.

A tavaly május óta zajló harcok egyre kaotikusabb állapotba sodorják Líbiát. Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta nem volt ilyen borús a helyzet. A konfliktus kibontakozása óta százezrek hagyták el az országot és több százan haltak meg az erőszakos összecsapásokban. A legtöbb külföldi diplomata már elhagyta az országot, a követségeket bezárták.
A szembenálló felek közül a genfi tárgyalásokon a demokratikus úton megválasztott parlament kormánya képviseltette magát. Az Abdullah al-Thinni vezette kabinet szeptemberben volt kénytelen elhagyni a fővárost, Tripolit, és azóta Tobruk városában működik. Tripoliban új parlament és ellenkormány állt fel az iszlamista pártok és a nyugati országrész milíciáinak támogatásával.
Leon a pénteken tartott sajtótájékoztató alkalmával elismerte, a béketárgyalások hosszú ideig eltarthatnak, de az első lépéseket már sikerült megtenni. A tobruki kormány jelezte, hogy hajlandó fegyvereseit kivonni a városokból és fontolóra veszi további bizalomnövelő intézkedések végrehajtását. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, az igazi áttörést mégis az hozná meg, ha az ellenkormányt is tárgyalóasztalhoz lehetne ültetni.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez