Az Ohio State Buckeyes nyerte az egyetemi amerikaifutball-bajnokságot

A rájátszásban 4. helyen kiemelt ohiói csapat az esélyesebbnek tartott Oregon Ducks ellen diadalmaskodott. Ezzel a semleges pályán, Dallas-ban rendezett döntő végén a piros-fehér csapat emelhette magasba a bajnoki trófeát, történetük során immár 15. alkalommal, a jelenlegi lebonyolítási rendszerben pedig először.
Az Egyesült Államokban több sportág esetében is népszerűbb az egyetemi szintű versengés, mint a felnőtt, profi ligák küzdelmei. Az amerikai futballban mind a két sorozat tekintetében óriási az érdeklődés, különösen a végjátékban, amikor eldől a bajnoki cím sorsa.

Az egyetemi fociban a rájátszásba bejutó csapatokat kilétét, az ország legjobb együtteseit hétről hétre értékelő rangsorok alapján határozzák meg. Az idei évre némileg módosítottak a lebonyolításon. A legfontosabb változás, hogy már nem csak kettő, hanem, négy csapatnak adják meg a jogot, hogy részt vegyenek a végső küzdelmekben. Az Ohio State 4. helyre való rangsorolásával sokan nem értettek egyet, mondván vannak olyan gárdák, akik jobban megérdemelték volna, hogy bekerüljenek az elit versengésbe. A csapat azonban bebizonyította, nem csak, hogy a legerősebb kvartettbe tartoznak, de a favoritokat is képesek legyőzni.
Pedig a későbbi bajnok szezonja nem indult jól. Két irányítójukat is elveszítették sérülés miatt, és a szezon elején beleszaladtak egy meglepő vereségbe, ami miatt majdnem lemaradtak a rájátszásról. Sikerült azonban erőt meríteniük a nehézségekből. A futó Ezekiel Elliott, és az idény előtt még 3. számú irányító Cardale Jones vezetésével 42-20-ra legyőzték az első helyen kiemelt Oregon Ducks-t. A döntő legértékesebb játékosa Elliott lett, aki 246 yardot futott, és 4 touchdownt ért el.
A Ducks sztárirányítója Marcus Mariota 333 yardot passzolt, és két touchdown átadása volt, ez azonban kevésnek bizonyult. Az oregoni csapat túl sok lehetőséget puskázott el a gólvonal közelében, a Buckeyes futás elleni védekezésével pedig nem tudott mit kezdeni. Ezzel Mariota bajnoki cím nélkül fejezi be egyetemi pályafutását, ugyanis a következő szezonban az NFL-ben folytatja, a profik között.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez