Ki volt a világ legnagyobb internetes drogkereskedője?

Az ügyész eddig azt állította, hogy Ross Ulbricht volt a Silk Road /Selyemút/ ura. Most egy beépített FBI ügynök elmondta: szerinte egy Mark Karpeles nevű francia informatikus volt az igazi főnök.

Ki az a Mark Karpeles?- kérdezte a bírónő a new-yorki perben. A 29 éves francia informatikus a kérdéses időszakban Tokióban élt, és onnan irányította a bitcoin kereskedelmet. Az ő honlapján keresztül folyt a bitcoin biznisz 76%-a! A virtuális pénz tette lehetővé, hogy az FBI ne tudja megtalálni, ki vásárolt drogot vagy fegyvert a Selyemúton. Az illegális internetes kereskedés virágzott, de Mark Karpeles megtudta, nyomoz az FBI. Ajánlatot tett a nyomozóknak: ha őt békén hagyják, akkor megmondja, hogy ki a Selyemút ura. Az alku megköttetett, és Ross Ulbrichtot elkapták 2013 októberében.

Mark Karpeles, aki állampolgársága szerint francia, vígan folytatta működését, de 2014-ben csődbe ment a bitcoin-kereskedés. Honlapja megszűnt, és eltűnt 400 millió dollár értékű bitcoin. Azóta sem találják a virtuális pénzt. Mark Karpeles pedig továbbra is szabadlábon. Twitteren most azt írta: szomorú, de nem én vagyok, akit keresnek. Nem én vagyok a Selyemút ura. Hát akkor kicsoda?

Az ügyész kérésére a bírónő január 20-ig elnapolta a tárgyalást New Yorkban. A következő körben talán kiderül, hogy ki irányította valójában az illegális kereskedelmet az interneten. A gondot az jelenti, hogy sem az ügyész, sem a bírónő nem tudja igazán követni az informatikai fordulatokat. Mark Karpeles például állítólag szupersztár e téren, így nagyon nehéz lesz elkapni, és rábizonyítani, ő volt a Selyemút, a világ legnagyobb internetes drog kereskedésének igazi főnöke. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez