Betiltották az iráni lapot, amely “Charlie vagyok” felirattal jelent meg

Irán az elsők között ítélte el a január 7-i párizsi mészárlást, de most Teherán igencsak megsértődött a Charlie Hebdo szatirikus lap újabb Mohamed-gúnyrajzai miatt. Ráadásul az egyik helyi reformista lap túl messzire ment:”Charlie vagyok” felirattal jelent meg a címlapján, ezért betiltották az iráni hatóságok.

Január 13-án a reformista lapnak tartott Mardom-i-Emruz a címlapján George Clooney amerikai filmsztárt idézte, aki néhány nappal korábban közölte, hogy “ő is Charlie” és “Párizsban milliók azért meneteltek, hogy ne kelljen nekünk félelemben élni”.  A perzsa országban is ismert és közkedvelt színész az idei Golden Globe-gálán Je suis Charlie-kitűzőt viselve jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az újság címlapja

external-link-on-image

A keményvonalas iráni politikusok mellett számos konzervatív iráni lap követelte a reformistának számító újság betiltását. Ráadásul Hasszán Roháni kormányát is bírálták, mert nem “tesz meg mindent a lap betiltásáért”. Zohreh Tabibzadeh konzervatív képviselő szerint a kulturális minisztérium óriásit hibázott. Az egyik képviselőtársa 70 aláírást gyűjtött a parlamentben, hogy “konfrontálódjanak Mardom-i-Emruz lappal”.

A konzervatív lapok közül a Kayhan  “iszlamofóbiával és vallásgyalázással” vádolta a reformpárti újságot és felszólított minden hasonló kiadót, hogy “lépjen fel Mohamed próféta védelme érdekében”.  Mohammad Ghouchani, a Mardom-i-Emruz a Fars Hírügynökségnek adott nyilatkozatában elismerte, hogy “egy kicsit túlléptek a határon,de a címlapról még azelőtt döntöttek, mielőtt megjelent volna a Charlie Hebdo újabb száma. Ezenfelül elismerte, hogy a lapot tényleg betiltották.

Teherán elítélte a francia magazin párizsi szerkesztősége elleni, tizenkét halálos áldozatot követelő múlt szerdai merényletet, az utóbbi napokban azonban feszültté vált a helyzet az újabb Mohamed-gúnyrajzok megjelentetése miatt. Pénteken és szombaton ezrek tiltakoztak a világ számos pontján a Charlie Hebdo ellen. Tüntetéseket tartottak egyebek mellett Izraelben, Jordániában, Nigerben, Oroszországban, Pakisztánban, Szudánban és Tunéziában.
A kép forrása: Europress/AFP
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez