Kuba: jöhet az internet és a mobiltelefon

Mostantól az amerikaiak tízezer dollárt vihetnek be magukkal a szigetországba, használjhatják hitelkártyájukat és hazafelé bevásárolhatnak szivarból és szuvenírekből: utóbbit 400 dollár értékben.

Sokáig úgy tűnt, ez lesz a legjobban követhető eredménye Roberta Jacobson amerikai külügyminiszter-helyettes havannai látogatásának, amelyre januárt 21-én kerül sor. De kiderült: az internet és a mobiltelefon is bevihető lesz….

Kubában minden esetre nagy megelégedéssel fogadták a szombaton bejelentett könyítéseket, amelyek a vámszabályokat és az amerikai állampolgárok utazásait érintik. A tárgalások persze sok más kérdésrt is kitárnek majd, de a kubaiak többsége jelenleg ezeket az intézkedéseket üdvözli.

Könnyítések várhatók az Egyesült Államokból érkező utazások terén is, bár az amerikai  turisták a  korlátozások ellenére is a második legnépesebb beutazó külföldiek csoportját alkotják Kubában a kanadaiak után.

Ötszár dollárról kétezerre  nő azon csomagok értékhatára, amlyeket külföldről, vagyis Amerikából is küldhetnek Kubába, és megengedik majd telekommunikációs szolgálatatások létesítését, telefonok, televiziók és számítógépek árusítását.

Engedélyezik azoknak a hajóknak a kikötését az Egyesült Államokban, amelyek kereskedelmi kapcsolatokat bonyolítanak Kubával, – nem kell hat hónapot várniuk egy kubai üzlet után, hogy amerikai földön horgonyt vessenek. Február 1-jétől forgalomba kerül a 200, 500 és ezer pesós bankjegy – ez fontos lépés a pénzek egységesítése felé. Eddig  legnagyobbértékű pénz száz pesó volt Kubában és kettős pénzrendszer – helyi és valutapesó is – létezik. Ezt távlatilag megszüntetik.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez