Focilázban ég Afrika

Kezdetét vette az afrikai kontinens legrangosabb labdarúgó tornája, az Afrikai Nemzetek Kupája. A nyitó mérkőzésen a házigazda Egyenlítői-Guinea nemzeti csapata egy-egyes döntetlen ért el a kongói válogatott ellen, míg a második mérkőzésen Gabon két góllal verte a 2013-as torna második helyezettjét, Burkina Fasót.

Sokáig kérdéses volt az Afrikai Nemzetek Kupájának sorsa, miután az eredeti házigazda Marokkó bejelentette, hogy a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-járvány miatt inkább elhalasztaná a rendkívüli sportesemény megrendezését. A marokkóiak ugyanis attól féltek, hogy a Nyugat-Afrikából érkező szurkolók behozhatják a halálos vírust, amely több ezer ember életét követelte a térségben. A marokkóiak kérését azonban az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) elutasította, ezért az észak-afrikaiak novemberben lemondtak  rendezési jogukról. A CAF-nak ezt követően csak egy hónapja maradt, hogy új házigazdát találjon. A választás végük az afrikai kontinens egyik legkisebb országára, Egyenlítői-Guineára esett, amely 2012-ben Gabonnal közösen rendezte meg a tornát.

Egyenlítői-Guineára most hatalmas nyomás nehezedik. Több szervezet és afrikai ország is jelezte, hogy egy hónap túlságosan is kevés idő ahhoz, hogy egy ilyen kis ország felkészülhessen egy ilyen nagyszabású eseményre. Sokan pedig értetlenül fogadták a CAF döntését, miután Dél-Afrika bejelentkezett a torna rendezési jogáért. A kritikusok és kétkedők szerint ugyanis a kontinensen jelenleg egyedül Dél-Afrika rendelkezik olyan infrastruktúrával, stadionokkal és szervezési tapasztalattal, hogy a tornát a nemzetközi szabályok, illetve előírások szerint megrendezhesse. A dél-afrikai ország ráadásul világbajnokságot is rendezett nem is olyan régen. A stadionjaik pedig több tízezer ember befogadására is alkalmasak, míg Egyenlítői-Guineának még arra sem volt ideje, hogy egy új stadiont építsen és a régieket rendbe hozza. Gazdasági szakértők pedig úgy vélik, hogy a labdarugó torna anyagi téren katasztrofális következményekkel járhat annak ellenére, hogy az 750 ezer lakosú ország úszik az olajban. Az ország vezetése azonban jelezte, hogy aggodalomra semmi ok és minden a tervek szerint halad. Teodoro Obiang Nguema elnök ráadásul 40 ezer jegyet ajánlott fel a szegényeknek, hogy megtöltsék a stadionokat és élőben szurkolhassanak nemzeti csapatuknak.

Egyenlitói-Guinea csupán négy stadionnal vág neki a tornának, amelyek közül az Estadion de Bata a legnagyobb 35 700 férőhellyel, míg a legkisebb Ebebiyínben található, 5000 szurkoló befogadására alkalmas. Egyenlítői-Guinea nem rendelkezik jegyzett játékossal és foci csapattal. A tornán pályára lépő nemzeti tizenegyüket pedig külföldről összevásárolt játékosok alkotják. Az argentin szövetségi kapitányt pedig 11 nappal a torna kezdete előtt szerződtették le.

Komoly kritikák fogalmazódtak meg a téren is, hogy a mérkőzéseknek otthont adó négy városban nincs elegendő szálloda. A kongói válogatott szövetségi kapitánya, Claude LeRoy komoly felháborodásának adott hangot, miután csapatának állig találtak szálláshelyet és kikapcsolódáshoz, illetve regenerálódáshoz szükséges helyszínt. A szövetségi kapitány emellett jelezte, hogy a közlekedés katasztrofális az országban, az időjárás pedig alkalmatlan arra, hogy mérkőzéseket játsszanak. A kongói válogatottat szállító busznak ugyanis 12 perc helyett több mint egy óráig tartott, mire a nyitómérkőzés helyszínére ért. A játékosoknak pedig 40 fokos melegben kellett pályára lépniük. A francia kapitány súlyos hibának nevezte az Afrikai Labdarúgó Szövetség döntését, amiért Egyenlítői-Guineát bízta meg a rendezéssel. Azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a játékosai semmilyen védelemben nem részesülnek. Ennek ellenére elégedetten nyilatkozott az nyitómérkőzésről, amit a házigazda ellen játszottak és értékes egy pontnak nevezte a mérkőzésen elért döntetlent.

Draw

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez