Folytatódnak a tüntetések Nigerben

A megmozdulások betiltása ellenére is több százan vonultak fel a fővárosban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a Charlie Hebdo címlapján megjelent Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra ellen. Emellett egyre többen kritizálják a kormányt és az elnököt is.

A fiatalok mellett nigeri ellenzéki szereplők is részt vettek a vasárnapi tüntetésen. A rendőrség ismét könnygáz-gránátok bevetésével próbált véget vetni a megmozdulásnak, de sikertelenül. Az ellenzéki pártok szerint az országos felháborodás már nem csak a Mohamed karikatúra ellen szól, hanem a nigeri vezetés rossz kormányzása ellen is tiltakoznak az emberek. Az ellenzék ráadásul felháborítónak tartja, hogy a kormány lassan mindent bevet annak érdekében, hogy korlátozza a szabad véleménynyilvánítást.

A múlt héten kirobbant tüntetések egyre nagyobb feszültséget gerjesztenek a nyugat-afrikai országban, amely 2013 óta politikai válsággal küzd, miután Mahamadou Issoufou elnök egyik elsőszámú támogatója kilépett a kormányzópártból. Hama Amadou, aki korábban a parlament elnöke volt, többször is kritizálta az elnököt és a kormányát, ráadásul több magas rangú kormányzati politikust azzal vádolt meg, hogy emberkereskedelemmel foglalkozik. Az ellenzéki vezető azt mondta, hogy több politikus is azzal szerzett komoly vagyont magának, hogy „babagyárakat” üzemeltetett a szomszédos országokban és béranyákat alkalmazott, hogy azok a kisbabákat jó pénzért külföldön eladják.

A kormány azonban határozottan cáfolja, hogy titokban emberkereskedelemmel foglalkozna. Ennek ellenére még tavaly júniusban 17 embert tartóztattak le az ügyben, köztük néhány magas rangú politikust és feleségét. Az ügyben azonban azóta nem történt előrelépés. Az ellenzék szerint a nigeri kormány azért akarja eltiporni a mostani tiltakozó megmozdulásokat, hogy a megakadályozza a kínos ügyek felszínre kerülését és elhallgattassa a kabinet ellenfeleit.

Az ellenzéki pártok közölték, hogy nem állnak le és újabb megmozdulásokat fognak szervezni a kormány és az elnök ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez