80 szupergazdag, annyi mint 3,5 milliárd szegény

600 milliárd dollárral nőtt a világ leggazdagabb 80 emberének vagyona az elmúlt öt évben. Vagyonuk összesen egyenlő azzal, amit 3,5 milliárd szegény birtokol a Földön- állapítja meg az Oxfam jelentése.

Ha minden így megy tovább -hangsúlyozza a nemkormányzati szervezet-, akkor jövőre már a világ népességének leggazdagabb 1%-a vagyonosabb lesz, mint a maradék 99%. Jelenleg a szupergazdagok aránya 1%, viszont ők azok, akik a Föld összvagyonának 48 százalékát birtokolják. Ráadásul a dinamika gyorsul, ugyanis a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, miközben a szegények egy lépést sem tesznek előre, sőt sokan lecsúsznak közülük. Így fordulhat elő, hogy az emberiség 80%-a mindössze 5,5%-át birtokolja a világ gazdagságának.

Az Oxfam jelentését nem sokkal azelőtt tették közzé, hogy a svájci Davosban megkezdődik a nem hivatalos pénzügyi csúcskonferencia, melyen megvitatják a globális gazdaság fő problémáit. A tanácskozáson vezető üzletemberek és bankárok mellett államférfiak is részt vesznek, hiszen senki számára sem közömbös, hogy miképp alakulnak a fő trendek.

Az Oxfam jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a növekvő gazdasági egyenlőtlenség fokozza a társadalmakban a belső feszültséget. Egyidejűleg növekedhet a gazdag, és a szegény országok ellentéte is. További gond, hogy a gazdagok jelentős része igyekszik elkerülni az adófizetést, és ennek következtében az államok nem számíthatnak növekvő adóbefizetésre azoktól a szupergazdagoktól, akiknek a vagyona 600 milliárd dollárral emelkedett az elmúlt öt évben.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez