Ausztrál állampolgárok halálsoron Indonéziában

Az ausztrál kormány továbbra is a legmagasabb szinten kezeli annak a két férfinak az ügyét, akiket Indonéziában halálra ítéltek drogcsempészet vádjával. Indonézia eddig az ausztrál vezetésnek a büntetés enyhítésére tett minden próbálkozását visszautasította, pedig Tony Abbott miniszterelnök személyesen írt levelet Joko Widodo indonéz elnöknek.

Julie Bishop külügyminiszter szerint a kivégzések nem oldják meg a drogproblémát. Helyette sokkal átfogóbb megközelítést kellene alkalmazni a helyzet kezelésére. Ennek ellenére Indonézia elkötelezettnek tűnik a drogcsempészek kivégzése mellett, és szerintük nem is tehetnek mást, hiszen náluk ez a törvény. Bishop kijelentette, hogy Abbott és az ausztrál kormány továbbra is minden lehetséges eszközt megragad, hogy jobb belátásra bírja az indonéz vezetést.
A halálsoron lévő két férfi része annak a csoportnak, amelynek tagjait 2005-ben tartóztatták le, mert heroint akartak csempészni Indonéziából Ausztráliába. A többi hét embert szintén bűnösnek találták az ellenük felhozott vádakban, és életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltik egy bali börtönben. Közülük ketten szabadulhatnak 15 éven belül.
Indonéziában hasonló bűnök miatt hat embert végeztek ki a hétvégén, közöttük brazil és holland állampolgárokat is. Az eset miatt a két ország visszahívta nagykövetét Indonéziából. Arról, hogy terveznek-e hasonló lépést, amennyiben a kivégzéseket nem sikerül megakadályozni, Bishop nem akart nyilatkozni.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez