Hezbollah-parancsnokot és forradalmi gárdistákat ölt meg az izraeli légicsapás a Golánon

A libanoni fegyveres csoport néhai katonai vezetőjének a fia, egy mostani Hezbollah-parancsnok és legalább egy iráni is volt a vasárnap megölt hat ember között – jelentette a Hezbollah televíziója, az al-Manar. Amely arról számolt be, hogy az áldozatok felderítő misszión voltak a Golán szíriai oldalán.

Izrael nem fűz megjegyzést a hírhez, de egy magát meg nem nevező ottani forrás szerint izraeli helikopter hajtott végre támadást Quneitra tartományban, és a célkeresztben olyanok álltak, akik egy Hezbollah-támadást készítettek elő – közölte a BBC. A halottak között van Dzsihad Mughniyeh, a 2008-ban meggyilkolt Imad Mughniye fia: az apa rányította a Hezbollah külföldi terrorakcióit, és őt gyanítják a nyugati túszok elrablása mögött is a 80-as években, Libanonban. Hét évvel ezelőtt bombatámadás végzett vele Damaszkuszban, a Hezbollah szerint Izrael állt a háttérben. A mostani légicsapás áldozata lett Mohammed Issza csapatparancsnok is – állítja a Hezbollah.

A londoni székhelyű szír emberi jogi szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights szerint a halottak egyike az iráni Forradalmi Gárda tagja, a félhivatalos iráni Tabnak hírügynökség szerint azonban az iráni elitosztag több tagja is életét vesztette a támadásban.

A Hezbollah vezetője, Naszrallah sejk az elmúlt napokban többször is beszélt arról, hogy ha Izrael folytatja a támadásait Szíria területén, akkor ők azt meg fogják torolni. Hozzátette: fegyvereket halmoznak fel ehhez, köztük hosszú hatótávolságú rakétákat is, amelyek képesek Izrael bármely pontját elérni. A vasárnapi izraeli helikopteres csapás után az al-Manar televízió arról beszélt, hogy Izrael a tűzzel játszik, az egész Közel-Kelet biztonságát teszi kockára.

A Hezbollah fegyveresei Basár al-Aszád elnököt támogatják a szíriai polgárháborúban, melynek már több mint 200 ezer áldozata van. Izrael több légicsapást is végrehajtott Szíriában a konfliktus kezdete óta, azt mondja: azért, hogy Damaszkusz vagy Teherán ne tudjon rakétákat átpasszolni a Hezbollahnak.

Izrael 2006-ban 34 napos háborút vívott a Teherán által támogatott siíta fegyveres szervezettel. Ami pedig a mostani légicsapás helyszínét illeti: a Szíriai délnyugati részén fekvő, sziklás Golán fennsíkot az 1967-es háborúban foglalta el Izrael, a terület alig több 500 négyzetkilométere maradt szíriai kézen. A két ország technikailag még ma is háborúban áll egymással, 70 kilométer hosszan demilitarizált övezet választja el őket, ezt ENSZ-csapatok felügyelik. A nyár végén egyébként az al-Kaida szíriai szárnya, a Nuszra Front napokra elrabolt 45 fidzsi kéksisakost, amikor megrohamozta az egyetlen határátkelőt az izraeli és a szíriai területek között a Golán fennsíkon.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez