Honduras a legek országa?

A leggazdagabb hondurasi egészen véletlenül egy másik földrész szülötte, de két helybéli társaságában a közép-amerikai mércén is a legtehetősebbek közé sorolódik. Nem így az ország lakóinak zöme: a szegénység is rekord mértékű.

A gazdagjaival is versenyképes Latin-Amerika egyik legszegényebb országa. A Forbes magazin kiderítette és a minap közzé is tette: a tizenkét leggazdagabb közép-amerikai közül három ebben az országban él. Miguel Facussé a Dinant Corporation elnöke, cége élelmiszert, tisztítószert és számos más fogyasztási cikket forgalmaz legalább fél évszázada, mégpedig a térség több országában. Jó eredménnyel terjeszkedik a mezőgazdaságban Miguel Facussé, ahol a biodízellel, a biogázzal is előszeretettel és tisztes haszonnal foglalkozik. A nálánál is magasabb osztályzatot kapó üzletember Jaime Rosenthal, aki banki, ingatlanpiaci, technológiai, energetikai, távközlési érdekeltségeket mondhat magáénak és újságokkal is tud pénzt keresni.

A Karim csoport vezetője számít a legtehetősebb hondurasinak, noha Mohamad Yusuf Amdani Bai – nevéből is következően – egy másik földrészen látta meg a napvilágot. A pakisztáni férfiú vállalkozásai a textil- és ingatlan üzletágban, Amerika számos országában, illetve az Egyesült Arab Emírségek működnek. A leginkább milliárdosként emlegethető három üzletember mellett a Forbes arra is következtetni enged, hogy a kis közép-amerikai ország tényleg a legszegényebbek közül való, már ami a lakosság egészét illeti. A hondurasiaknak 64,5 százaléka a szegénységi küszöb alatt tengődik, 42,6 százalékuk pedig szélsőségesen szegény az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Program szerint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez