Az izraeli légicsapás hullámai Libanonban

Libanon felkészült arra, hogy újra súlyos fegyveres konfliktus veheti kezdetét Izraellel a Hezbollah hat fegyveresének és hat iráni katonának a halálát okozó támadás miatt. A libanoni fegyveres szervezet egyelőre nem reagált, de kétségtelen, hogy “megfelelő választ” ad a bombázásra.

Vasárnap, január 18-án az izraeli légierő két támadást hajtott végre az országhatáron kívül: az egyikben katonai helikopterről, a másikban pedig harci repülőgépekről lőttek rakétákat a szomszédos Libanonból, illetve Iránból származó, de Szíriában harcoló fegyveresek járműveire a Golán-fennsík szíriai részén, Quneitra körzetében. Az akciót egy meg nem nevezett izraeli katonai forrás megerősítette, de hivatalosan nem vállalta magára az izraeli vezetés. A szíriai fegyveres ellenzék videót tett közzé, amely állítólag a támadás után készült.

A csapásokban a nyugati média értesülései szerint életét vesztette hat libanoni és hat iráni fegyveres. A halottak között van Abu Áli al-Tabtabái iráni tiszt, valamint a konvojt vezető Abu Ísza Abdesz-Szalím, a Hezbollah Szíriában harcoló egységeinek második legfontosabb parancsnoka, és Dzsihád Mugníje, a Hezbollah 2008-ban, egy damaszkuszi merényletben megölt ideológusának és katonai vezetőjének, Imád Mugníjének a fia. Dzsihád Mugníje temetésén több ezren vettek részt, az esemény Izrael-ellenes tüntetésbe csapott át.

Reakciók a támadás után

A támadás után szinte azonnal megerősítették határmenti őrjárataikat a libanoni hadsereg katonái és az ENSZ kéksapkásai. A határ izraeli oldalán a Hezbollah válaszcsapásától tartva alig merészkedtek ki az emberek az utcákra, ahol izraeli katonák járőröznek. Az izraeli hadsereg magasabb fokú készültséget rendelt el az ország északi részén, ami többek közt azt jelenti, hogy Vaskupola rakétavédelmi rendszert helyeztek készenlétbe, miközben a libanoni  határőrök szerint megnőtt az izraeli felderítő drónok száma a térségben. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint kedd délutánra összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy megvitassa az ország északi részén kialakult helyzetet, a Hezbollah-bosszú lehetséges formáit.

Teherán még tegnap este megerősítette, hogy hat iráni katona és a Hezbollah libanoni síita szervezet hat fegyverese halt meg egy izraeli légicsapásban Szíria területén. Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter élesen elítélte és terrorcseleménynek nevezte a támadást. Ali al-Tabtabái-t a Forradalmi Gárda saját “mártírjának” tekinti: a tábornok „létfontosságú tanácsokat” adott a szíriai hadseregnek a szélsőségesek elleni harcban.

” Senkinek nem érdeke, hogy újabb front nyíljon meg Izraellel, és belerángassák Libanont egy háborúba” –

nyilatkozta a libanoni ügyvezető kormány szóvivője. Bejrút felkészült minden eshetőségre, de nem szeretné, ha megismétlődne a 2006-os izraeli-Hezbollah konfliktus: attól tart, hogy most sokkal pusztítóbb háborúra kerülne sor. Ugyanakkor nem egy kormánytag és politikai párt – Kataeb, Future Movement – felszólította a Hezbollahot, hogy “ne tegyen semmit olyat, ami libanoniak életét veszélyezteti”. A Progresszív Szocialista Párt pedig egyenesen azt követeli,  hogy a fegyveres síita szervezet “azonnal vonuljon ki  Szíriából”.

A Hezbollah azonban hajthatatlan, és bosszút esküdött. A Lebanon Star a síita fegyveres szervezethez közelálló, neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt állította: még nincs döntés arról, pontosan mivel torolják meg Mugdíje meggyilkolását. Azonban néhány Hezbollah parancsnok azt emlegette, hogy „4-5000 rakétát fognak kilőni Izraelre, naponta több száz célpontot pusztítva el”.

A libanoni lakosság is felkészült arra, hogy kiszélesedhet a konfliktus. A Twitteren #Prepare_your_bomb_shelters néven kezdeményezés indult, amelyet több millió libanoni felhasználót ért el. Izraelt bíráló üzeneteket is írtak héberül izraeli közösségi oldalakra. A legtöbb libanoni internetező bosszút követel, és megkérdőjelezi Izrael tisztázatlan kapcsolatát a szíriai ellenzéki fegyveres szervezetekkel, köztük a terrorista csoportnak számító al-Nuszra Fronttal. A Daily Star beszámol arról, hogy ma, vagyis kedden sokkal többen vásárolnak be a libanoni üzletekben, felkészülve a konfliktus kiszélesedésére.

Egy terrorszervezet volt? 

A MEMO nevű közel-keleti oldal ugyanakkor – néhány szír és libanoni szélsőséges iszlamista weboldalra hivatkozva – azt közölte, hogy a támadást nem az izraeli légierő, hanem az al-Kaidához kötődő al-Nuszra Front hajtotta végre. Abu al-Idlíbi, a terrorszervezet egyik tagja az interneten büszkélkedett a támadással: “Imád Mugníjé fiával mi végeztünk, s Allah akaratából remélhetőleg véget ér a perzsa projekt.”  Felszólította a libanoni Hezbollahot, hogy ne fogja Izraelre az akciót, és tegye közzé a fotókat, amelyek szerinte “egyértelműen bizonyítják, hogy nem az izraeli légierő, hanem ők hajtották végre a támadást”.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez