Tévedésből vertek meg három papot az Ebola sújtotta Guineában

Kabac település lakói azt hitték a három baptista szerzetesről, hogy szándékosan meg akarja őket fertőzni a halálos vírussal – jelentette a BBC.

A szerzetesek azért utaztak a településre, hogy fertőtlenítsék a kutakat és a latrinákat annak érdekében, hogy megelőzzenek egy esetleges járvány kitörését. A helyiek azonban azt hitték róluk, hogy egy Ebola-felvilágosító csoport tagjai, akik szándékosan meg akarják őket fertőzni – mondta Alhassan Sillah, a BBC guineai tudósítója. A feldühödött lakók ezt követően megrohamozták a helyi önkormányzat épületét, az ott dolgozókat elzavarták, majd törni-zúzni kezdtek és végül lángokba borítottak az épületet. Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy tisztviselő életét vesztette, de független forrásokból még nem sikerült megerősíteni a hírt. A településen még nagyobb káosz alakult ki, miután a rendőrség megpróbált véget vetni a zavargásnak. Komoly dulakodás is kialakult azután, hogy a rendőrök letartóztattak néhány embert.

Guineában és az Ebola-járvány sújtotta országokban többször is előfordult, hogy a helyiek a külföldi segélyszervezeteket hibáztatták az Ebola-járvány kitörése miatt. Komoly problémát jelent, hogy a távoli és elmaradott településeken élő embereknek fogalmuk sincs arról, hogy miként lehet védekezni a fertőző betegségek ellen és megelőzni a járványok kialakulását, illetve terjedését. Az itt élő emberek többsége ugyanis még írni és olvasni sem tud, ami tovább nehezíti az egészségügyi hatóságok és segélyszervezetek  munkáját.

Nyugat-Afrika szerte az Ebola-járvány több mint 8600 halálos áldozatott szedett. Guinea volt az első ország, ahol kitört a járvány. A WHO adatai szerint Guineában 2871 ember fertőződött meg és 1876-an halt meg az Ebola-vírusban. A nemzetközi segélyeknek és a külföldi szervezeteknek köszönhetően azonban sikerült visszaszorítani az Ebola terjedését Guineában, ahol több mint öt hónap után újra megnyitották az iskolákat is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez