Egymilliárd dollárt fektet be a Google az űrbe

A SpaceX, Elon Musk űrkutatással foglalkozó cége olyan programot szeretne megvalósítani, amelynek célja, hogy sok száz műhold segítségével biztosítson internet kapcsolatot a világ elmaradott területei számára. Ezek a méretükre nézve kicsi műholdak körülbelül 1100-1200 kilométeres magasságban lennének, és onnan szolgáltatnának elérést az internethez. Számukat több százra teszik a tervezés során, de akár az ezres nagyságrendet is elérhetik.

Az internet szórásához szükséges technológiát lézerrel oldanák meg a program mérnökei. Azért kellett a lézerhez fordulniuk, mert a másik lehetőséget, a sokak szerint biztosabb megoldást, a rádiófrekvencián keresztül történő jeltovábbítás jogait Greg Wyler, egy másik hasonló elképzelésekkel foglalkozó cég, a OneWeb birtokolja. Sokan kritizálják a lézerrel történő továbbítást, lévén ezt rendkívüli mértékben befolyásolja az időjárás, a felhőzet.

Ebbe a projectbe szándékozik most bekapcsolódni a Google. Hírek szerint a cég egymilliárd dollárt akar befektetni a SpaceX  tervének megvalósításába. A pénzt nem egyedül a Google biztosítaná, hanem egy tőketársaság adná össze, amit a Google vezetne.

Érdekessége a történetnek, hogy a Google egyszer már beszállt egy hasonló elképzelésekkel rendelkező cégbe, az O3b-be. Ennek a vezetője, aki később kiszállt a projektből,  Greg Wyler volt…

A Goolgle amúgy maga is rendelkezik egy hasonló tervvel. Ők az internetelérést nagyjából 20 kilométeres magasságban lebegő légballonokkal oldanák meg. Ezek a szerkezetek hordoznák a bázisállomásokat, amik a jeleket szórnák. A mostani bejelentés alapján arra lehet következtetni, hogy a Google inkább bízik Elon Musk teveiben, mint a sajátjában. Persze nem zárható ki, hogy a tervezett SpaceX project esetleges kudarca után visszatérnek a sajátjukhoz.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez