Guantánamo: “két női kihallgató tiszt megerőszakolt!”

Ezt állítja egy olyan egykori Al Kaida tag, akit éveken keresztül kihallgattak az amerikai támaszponton, bár semmilyen terrorakciót nem tudtak rábizonyítani. Mohamedou Ould Slahi most jelentette meg guantánamói naplóját.

Most megmutatjuk neked, hogy milyen is az igazi amerikai szex!- mondta két női kihallgató tiszt a börtönben, ahol az Al Kaida tagjait tartották fogva. A megkínzott foglyot megalázó szexuális aktusokra kényszerítették, melyben mind a két női kihallgató tiszt részt vett – állítja az egykori Al Kaida tag, aki már évek óta közzé akarta tenni emlékeit, de eddig azt a bíróság megakadályozta. Arra hivatkoztak, hogy a guantánamói napló államtitkokat tartalmaz. Hat évig húzódott az ügy, és azt követően vált lehetségessé a napló kiadása, hogy a szenátus illetékes bizottsága megkapta a CIA jelentését a kihallgatásokról.

A könyv szerzője, Mohamedou Ould Slahi nem tagadja, hogy az Al Kaida tagja volt a kezdet kezdetén. Csakhogy ekkor még az amerikaiak nem tekintették terrorista csoportnak a szervezetet, hiszen vezetője, Oszama bin Laden az ő oldalukon küzdött Afganisztánban.A kilencvenes években az USA és az Al Kaida viszonya egyáltalán nem volt rossz. Sőt, a bin Laden család a Bush família közeli ismerőse volt. A napló szerzője azt állítja: ő azután a kilencvenes évek közepén kiszállt az Al Kaidából, tehát terrorakciókban nem vett részt.

Csakhogy a CIA ezt nem hitte el neki. A 2001 szeptember 11-i támadás után mindenki gyanús lett, aki az Al Kaida tagja volt valamikor. A napló szerzője pedig 2002-ben került Guantánamora. De előtte már megismerkedett a CIA kínvallató módszereivel Mauritániában, Jordániában és Afganisztánban. Órákig kellett például állnia – elviselhetetlenül kényelmetlen pozitúrában. Annyira rosszul érezte magát, hogy mindent bevallott volna, de nem volt mit. Guantánamoban tovább folyt a kínzás – kiegészítve az “igazi amerikai szex-szel”, melyben két női kihallgató tiszt részesítette az Al Kaida foglyot.

Végül – megfelelő jogi segítséggel – a napló szerzője kiszabadult. Megírta az emlékiratait, de azokat senki sem kívánta kiadni. A nyugati világban gyanús terrorista maradt, a Közel-Keleten pedig árulónak tartották, mert reális képet festett az Al Kaida “hőskoráról”. Emlékeztetett Oszama bin Laden playboy korszakára, és arra az időszakra amikor a fiatal szaúdi milliárdos a CIA összekötő tisztje volt Afganisztánban. Oszama bin Ladent végül amerikai kommandósok ölték meg Pakisztánban 2011-ben. A guantanamoi fogolykínzások ügyét megtárgyalta a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága is, mely elítélte a CIA brutális módszereit. Az ifjabb Bush elnök viszont, aki elrendelte a különleges módszerek alkalmazását a terroristák ellen szeptember 11-e után, úgy nyilatkozott: büszke arra, amit a CIA tett az USA érdekében.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez