Ki röpített golyót az argentin ügyész fejébe?

Christina Fernández argentin elnökasszony ellen 290 oldalas vádiratot készített Alberto Nisman ügyész, amelyben nem kevesebbet állít, mint hogy bizonyítékai vannak: az elnökasszony megállapodott Iránnal, hogy eltussolják az 1994-es Izraeli Kulturális Központ (AMIA) elleni merénylet értelmi szerzőinek felelősségét.

 

Eközben az ügyész volt felesége is úgy nyilatkozott, hogy valószínűtlennek tartja a férfi öngyilkosságát.  Nismant golyóval a fejében holtan találták Buenos Aires-i lakásában, a fürdőkád mellett egy lőfegyver is volt.  Sandra Arroyo ügyvéd szerint volt férje aligha követett el öngyilkosságot, de azért érdeklődve várja a halál körülményeinek kivizsgálását. 

Nisman  ügyész leleplezte azt a véleménye szerint létező tervet, amelyben az elnökasszony ígéretet tesz az ügy vizsgálatának elhúzására és arra, hogy az argentin igazságszolgáltatást lekapcsolja erről a témáról. Az eset máris komoly árnyékot vet a jelenlegi argentin államfőre, aki siketett képtelenségnek feltüntetni az ellene felhozott vádakat. Buenos Airesben és már argentin nagyvárosokban ezrek vonultak az utcára, hogy az igazság kiderítését követeljék.

A terjedelmes vádirat, amely szerdán látott napvilágot , azt is megállapítja, hogy minderre az ország gazdasági szükségállapotának a fényében került volna sor.  Argentina ugyanis számít problémáinak megoldásában Iránra. Irán viszont büntetlenséget vár el a 85 halálos áldozatot követelő merénylet értelmi szerzőinek, akik iráni származású argentin állampolgárok. A hírek szerint a kedvező gazdasági megállapodásokat ahhoz a feltételhez kötötték Teheránban, hogy az öt gyanúsított  kerüljön le az Interpol körözési listájáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez