Az ellenzéki indiánok megmosolyogták Morales rituális beiktatását

Több, mint ezer őslakos vett részt tegnap Evo Morales bolíviai államfő rituális beiktatásán, amelyre Tiwanaku évezredes romjai között került sor. Apró szépséghiba, hogy egyes őslakosok szerint a kormány által “ősi aimara beiktatási ceremóniának” titulált rendezvény még csak köszönőviszonyban sem volt az aimara liturgiával.

Több ellenzéki indián vezető is arra hívta fel a figyelmet, hogy Evo Morales beiktatási ceremóniája egyszerű nemzetközi show-vá degradálta azt a patinás aimara ünnepséget, amely során az őslakos népcsoport hivatalosan is felkeni megválasztott vezetőjét. Victor Hugo Cardenas egykori bolíviai alelnök szerint a hagyományos megtisztulási szertartás során legalább két nagy bakit vétett a ceremóniamester. Egyfelől ugyanis Morales egyedül jelent meg a szertartást lebonyolító aimara pap előtt, márpedig a hagyományos liturgia szerint ezt egy hölgy társaságában kellett volna megtennie, és az áldozati máglya hamuját sem a megfelelő módon ajánlotta fel az elnöknek a ceremóniamester.

Felipe Quispe alias “El Mallku”, a köztiszteletnek örvendő egykori aimara gerilla és baloldali parasztvezér, ha lehet, még keményebb kritikával élt. Szerinte ugyanis a bolíviai államfőt egyenesen “bohócnak” öltöztették fel a beiktatási szertartáshoz, hiszen az elnök által a tegnapi tiwanakui ceremónián viselt ruhák pusztán egy archaizáló divattervező képzeletének szüleményei, mivel az aimara vezetők a történelem során sohasem viseltek ilyen, vagy ehhez hasonló ruhadarabokat.

A parasztvezér figyelmét az sem kerülte el, hogy a pseudo-őslakos beiktatási szertartáson Morales ugyan megpróbált néhány aimara szót elmondani, azonban Quispe szerint a kezdeményezést nem koronázta siker, mivel az államfő által hibás kiejtéssel eldadogott kifejezéseket az elnök kétségkívül a ceremónia előtt magolta be. Roberto de la Cruz aimara parlamenti képviselő azon véleményének adott hangot, hogy Morales beiktatása pusztán afféle látványos médiaeseményként volt értékelhető, amelynek az ősi indián szokásokhoz vajmi kevés köze van. A kritikus hangokkal szemben az eseményen résztvevő külföldi vendégeket szemmel láthatóan lenyűgözte az “indiánok kormánya indián elnökének” beiktatása.

A Bolíviai Többnemzetiségű Állam elnökeként immár másodszor beiktatott Evo Morales elmondta, hogy kormányának egyik fő célja az ősi indián kultúrák megmentése, ám ezt nem afféle hamis történelmi merengés, sokkal inkább az évezredes prekolumbián kulturális örökség és modern világunk vívmányainak elegyítése útján érné el Morales.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez