Uber, a taxizás gyilkosa újabb 1,6 milliárd dollárral lett gazdagabb

A Wall Street koronázatlan királya, a Goldman Sachs adott ennyit a felfutó cégnek, amely forradalmasítani akarja a személyszállítást, sőt, az áruszállítást is a nagyvárosokban az egész világon.

Már 40 milliárd dollárt ért az Uber decemberben, pedig júniusban még csak 17 milliárdot. A Facebook óta nem volt ilyen nagy sikere egyetlen új cégnek sem Amerikában. Tavaly a cég csaknem 24 milliárd dollárt szerzett. Így tehát most 40 milliárd dollárnál tart. De számít még 600 millió dollárra a kínai Google-tól, a Baidutól. Maga a Google már korábban beszállt az üzletbe: 2013-ban 3,5 milliárd dollárt adott.

“Megölöm a taxizást. A taxisok csalók” – nyilatkozta az Uber főnöke. Travis Kalanick szerint a jövő a közösségi közlekedésé a nagyvárosokban. Az Uber alapítója szerint a taxisok már le vannak győzve San Franciscóban, ahol az új típusú személyszállítás háromszor akkora üzleti forgalmat eredményez, mint az összes taxis társaság együttvéve. De San Francisco csak a kezdet volt, ma már 54 állam 277 nagyvárosában van jelen az Uber.

Az USA után a fő célpont: Ázsia és Latin Amerika. A terjeszkedés persze gondokkal is jár: az Uber helyi cégekkel társul, és ebből sok a baj. Indiában azzal vádoltak egy Uber sofőrt, hogy megerőszakolt egy nőt. Ettől függetlenül az amerikai cég gőzerővel nyomul előre az 1,3 milliárd lakosú országban. Hogyan? Úgy, hogy letöri az árakat. Olcsóbb Uberrel utazni, és az Uber-utas ráadásul kedvezményeket is kap – például ingyen utakat.

Travis Kalanick, az alapító nem áll meg itt: már szervezi az Uber áruszállítási hálózatát. Egyelőre még csak néhány alapvető cikk házhoz szállítását vállalják. Például, ha valaki észreveszi, hogy nincs otthon fogkrém, akkor elég egy telefon vagy e-mail az Uberhez, és már várhatja is az eredményt. Legalábbis ezt ígéri a főnök, aki 2009-ben alapította cégét, és az elmúlt hónapokban havi átlag 4 milliárd dollárt szerzett az Ubernek, amely meg akarja hódítani az egész világot, forradalmasítva a személy- és az áruszállítást a nagyvárosokban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez