A Boko Haram dzsihádharcosai lövik magukat és tökrészegek

Erről beszélt két fiatal nő, akik nemrég szöktek meg a fanatikus iszlamista szervezet fogságából. A Boko Haram rendszeresen rabol el nőket, hogy így szerezzen feleséget a dzsihádharcosoknak.

“Esténként ijesztőek a fiatal dzsihádharcosok: egy se józan közülük”- mesélte a két fiatal nő, akiket ötvenedmagukkal együtt hurcolt el a Boko Haram Damasak városából, nem messzire Niger határától. Tavasszal több mint 250 iskoláslányt rabolt el a terrorszervezet, és ma sincs hír róluk. Ez járt az 50 nő fejében, amikor a Boko Haram dzsihádharcosainak kezére kerültek. Nagyon féltek, de az iszlamista fegyveresek nem bántották őket. Viszont mindenáron férjhez akartak adni mindenkit.

A két nő egy hét után szerencsésen megszökött a Boko Haram fogságából. Ma Nigerben élnek egy különleges menekülttáborban. Egy olasz nemkormányzati szervezet pszichológusai foglalkoznak velük. Az RFI francia közszolgálati rádió riportere ebben a táborban kereste fel őket.

Mindkét nő hithű muzulmán, ezért nagyon megdöbbenve tapasztalták, hogy a dzsihádharcosok estére mind berúgnak. Be is lövik magukat. Így minden este olyan, mintha egy vad törzsi szertartáson vennénk részt – mesélték a fiatal nők. Akik nagyon féltek, mert mindegyik dzsihádharcosnál ott volt a fegyvere, és olykor lövöldözni kezdtek. Senki sem tudta, hogy kire vagy mire. Valószínűleg ők sem. Estére a nőket bezárták, miután közölték velük: holnapra készüljenek az esküvőre.

Ezután következett a vad mulatság. Tűz körül táncoltak a dzsihádharcosok, és közben üvöltözve szidták a “hitetleneket”. Számukra mindenki idetartozott, aki nem követi a saríát, Mohamed próféta ősi törvényeit. Tehát a muzulmán nők is, akik csak úgy igazolhatták volna hitbuzgalmukat, hogy férjhez mennek egy dzsihádharcoshoz. Azokat a nőket is férjhez akarták adni, akiknek már volt férjük, sőt gyerekeik is.

A házasságkötés gondolata egy dzsihádharcossal pánikot váltott ki az elfogott nők körében. A harcosok ugyanis nem tűntek normálisnak. Az éjszakában úgy üvöltöttek, mint a farkasok vagy a hiénák. A két nőnek szerencséje volt, mert meg tudott szökni. Mi lett a többiekkel? Senki sem tudja. A Boko Haram ugyanis egyre fokozza befolyását a Csád-tó környékén.

Ezért rendeztek tanácskozást Niger fővárosában az érintett államok polgári és katonai vezetői. Összefogás nélkül ugyanis nincs semmilyen esély a Boko Haram ellen, mely Afrika legveszélyesebb terrorszervezetének számít. Abubakr Shekau, a szervezet vezetője, akinek fejére 15 millió dollárt tűzött ki a washingtoni igazságügyi minisztérium, nemrég újra megerősítette: nem állnak le mindaddig, amíg meg nem teremtik az Iszlám Államot Afrikában is. Meg lehet-e Allah nevében teremteni a Kalifátust Afrika legnépesebb országában, Nigériában kábszeres és alkoholista dzsihád harcosokkal? A megmenekült nők szerint a lányok és asszonyok mindenütt azért imádkoznak Afrikában, hogy ez ne következzen be.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez