Nyit-e második frontot az Iszlám Állam Közép-Ázsiában?

Amikor a múlt héten megjelent az Iszlám Állam videója, amelyen orosz kémeket öl meg egy kazah kisfiú, sokan találgatni kezdték, mit lép erre Kazahsztán, illetve a közép-ázsiai államok. Miközben Nurszultán Nazarbajev megelőző intézkedésekre készül, egyes szakértők szerint túlságosan felnagyítják a lehetséges dzsihádista fenyegetést a térségben.

A terrorizmus és a szélsőségesek problémájáról tárgyalt január 20-án a kazah elnök Nurtajem Abikajevimmel, a Nemzeti Biztonsági Tanács vezetőjével. Ezután Nurszultán Nazarbajev a határok megerősítéséhez szükséges lépéseket rendelt el. Az ok: az Iszlám Állam erősödő tevékenysége Közép-Ázsiában.

Erről Kadir Malikov, a kirgiz vallási, jogi és politika elemzőközpont igazgatója is beszélt egy biskeki sajtótájékoztatón. Elmondta: egyelőre meg nem erősített információk szerint a dzsihádista szervezet 70 millió dollárt különít el az üzbég, tádzsik, kirgiz és kazah területeken található Fergana-völgy destabilizálására. Az összeget az Iszlám Állam egyik alegységének, a kazah, üzbég, kirgiz és tádzsik harcosokból álló Maverannahrnak küldenék majd, terrorista akciók finanszírozására.

Az eddigi adatok alapján 4.000-re becsülik az Iszlám Állam soraiban harcoló közép-ázsiaiak számát. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mekkora valójában a fenyegetés. Alekszandr Szobjanyin, a Határmenti Együttműködési Szervezet munkatársa a Nyezaviszimaja Gazeta cikkében arra figyelmeztet, hogy egyre komolyabb célpontnak tekinthetik a terroristák Kazahsztánt, Oroszországot és Türkmenisztánt. Szerinte a közép-ázsiai destabilizáció egyik legfontosabb célja megakadályozni a január 1-én elindult Eurázsiai Gazdasági Unió terjeszkedését.

Egészen máshogy értékeli a helyzetet Alekszandr Knjazjev Közép-Ázsia és Közel-Kelet szakértő. Szerinte szó nincs komoly terrorfenyegetettségről, mert egyrészt az Iszlám Állam most inkább pozíciói megerősítésén fáradozik a már megszerzett területeken, másrészt további célpontjai is elsősorban a Közel-Keleten találhatóak. Bár azzal egyetért, hogy hasonló dzsihádista csoportok vannak a Fergana-völgyben, ő mégis inkább az egyéb, főleg kirgiz és tádzsik terroristaszervezetekben látja a komoly és megoldásra váró problémát.

Kép: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez