Meghalt Abdallah, Szalman Szaúd-Arábia új királya

Az új uralkodó összehívta a koronatanácsot, mely Mukrin herceget nevezte ki trónörökösnek. Szaúd-Arábiában, mely a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd király örökösei uralkodnak.

Abdallah király, aki 91 éves volt, féltestvére, Fahd után került a trónra 2005-ben. Óvatos reformokkal próbálkozott, melyek lassú változásokat idéztek el az olajkirályság életében. Szaúd Arábia az egyetlen olyan arab állam, mely tagja a G 20-nak, tehát a világ gazdasági nagyhatalmainak egyike. Döntő szerepe volt és van az olaj világpiaci árának alakulásában.

Szaúd-Arábia az USA egyik legfontosabb szövetségese a Közel-Keleten. A szövetséget még Roosevelt elnök kötötte meg Szaúd királlyal 1945-ben. Az iszlamista terrorizmus elleni harcban Washington komolyan számít Szaúd-Arábia támogatására. Minthogy Mekka és Medina, az iszlám két legszentebb városa Szaúd-Arábia területén van, ezért az ország szerepe igen fontos az egész másfél milliárdos muzulmán közösség számára.

Milyen irányvonalat követ majd Szalman király? Ezt egyelőre senki sem tudhatja bizonyosan. Rövid távon a szakértők nem várnak változásokat. Szalman herceg Rijád kormányzója volt, és ő tette modern nagyvárossá az ország fővárosát. Később ő lett a hadügyminiszter. Konzervatív nézeteiről és Amerika-barátságáról ismert.

Egyelőre tehát nagyobb változások nem várhatóak az olajkirályságban, de Szaúd király több mint négyezer örökösének később arról kell majd döntenie, hogy Szaúd-Arábia hogyan alkalmazkodjon a huszonegyedik század kihívásaihoz.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez