Bill Gates: Oktatási forradalom lesz a szegény országokban

100 dollár körül lesz egy okos telefon vagy táblagép ára 15 éven belül, és ez oktatási forradalmat indíthat el Afrikában és Ázsiában – jelentette ki a Microsoft alapítója, a világ leggazdagabb embere, aki feleségével együtt a szegény országok legfőbb támogatói közé tartozik.

A házaspár alapítványa eddig elsősorban az egészségügyre koncentrált, de a következő 15 évben a fő cél az oktatás lesz – mondta Bill Gates a brit Guardian tudósítójának. Az egészségügyben nagyon komoly eredményeket ért el az alapítvány az AIDS visszaszorításában Afrikában. Most Bill Gates arra hívta fel a figyelmet, hogy a polio, a gyerekbénulás terén is sikerült az áttörés: az elmúlt fél évben egyetlen új esetet sem jelentettek Afrikában. Még Nigériában sem volt új megbetegedés, pedig ott különösen súlyos helyzet alakult ki, mielőtt a Gates alapítvány megindította volna átfogó programját a polio leküzdésére.

“A következő 15 évben már arra koncentrálhatunk, hogy a gyerekek a szegény országokban részesei lehessenek a digitális forradalomnak. Ma még nincsenek olyan szoftverek, melyek lehetővé tennék azt, hogy Afrikában vagy Ázsiában a gyerekek a segítségükkel tanulják meg az ABC-t vagy a számtani alapműveleteket. De hamarosan lesznek ilyenek, és akkor a szegény országok gyermekei is felzárkózhatnak” – hangsúlyozta Bill Gates.

De mi van a Boko Harammal, amely ellenzi a nyugati oktatást? – kérdezte a brit Guardian tudósítója. “Az erőszak rémes dolog, és hátráltatja a fejlődést. Általában a szegény országokat jellemzi, de Nigériában vagy Szíriában nem ez a helyzet. Szíria sem igazán szegény, Nigéria pedig kifejezetten dinamikusan fejlődő ország. De Északon ott a Boko Haram, és ez komoly problémát jelent” – ismerte el Bill Gates, aki alapítványa révén több milliárd dollárral támogatja a szegény országok fejlődését Afrikában és Ázsiában.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez