Kína könyörtelenül lesújt a “terrorizmusra” 8 állammal határos tartományában

95 százalékkal nőtt a terrorizmus miatt letartóztatott gyanúsítottak száma Hszincsiang-Ujgur határtartományban tavaly – számolt be büszkén az ügyészség Urumcsiban. Peking növelte a katonai jelenlétet is: három új generális érkezett abba a nyugati tartományba, mely nyolc állammal határos.

Több mint 27 ezer embert állítottak bíróság elé terrorizmus és szeparatizmus vádjával a Hszincsiang–Ujgur tartományban tavaly – számol be a China Daily című angol nyelvű lap. Ha valaki ellen ez a vád, akkor nem sok esélye van: igen gyakoriak a halálos ítéletek. A China Daily is megemlíti, hogy az ügyészség olykor gyorsított eljárást alkalmaz.

Ez történt például akkor, amikor ujgur iszlamista terroristák két autóval belehajtottak a tömegbe egy piacon Ürümcsiben. Az öngyilkos merénylők felrobbantották magukat: mind a négyen meghaltak. Rajtuk kívül 39 volt a halálos áldozatok száma, és 90 a sebesülteké. De ki ellen folyt a gyorsított eljárás, ha az öngyilkos merénylők meghaltak? Ezt nem részletezi a China Daily, de ilyenkor az a szokása a terrorelhárító szolgálatnak, hogy letartóztatja a terroristák “gyanús ismerőseit”. Vagyis példát akar statuálni, hogy félelmet keltsen a helyi lakosságban, és egyúttal bizonyítsa törhetetlen lojalitását Peking irányában.

A főváros ugyanis messze van, az ujgur kisebbség pedig még nem is olyan rég többség volt ebben a tartományban, ahol a politikai és a gazdasági hatalom egyértelműen a kínaiak kezében van. Ők viszont szinte kivétel nélkül bevándorlók. Amikor a kommunisták átvették a hatalmat Kínában 1949-ben, a kínaiak száma még a 10%-ot sem érte el ebben a nyugati határtartományban. Ma már ez több mint ötven százalék.

Most az összes fontos poszton kínaiak ülnek. Állandóan növelik a hadsereg és a rendőrség létszámát. Mao elnök születésnapján, decemberben megnyílt a Lancsou-Urumcsi szuper gyorsvasút. Ez megerősíti a kapcsolatokat a Nagy Falon belüli Kínával. Arról nem is beszélve, hogy Lancsou, Kanszu tartomány fővárosa a nyugati katonai körzet főhadiszállása. Szükség esetén tehát a kínai katonák akár gyorsvasúton is érkezhetnek a lázongó határtartományba. Három új tábornok már meg is érkezett – számol be a China Daily, hangsúlyozva, hogy pusztán katonai-rendőri eszközökkel nem lehet megteremteni a stabilitást Kína nyugati határvidékén, a Hszincsiang-Ujgur tartományban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez