Szigorúan Titkos Ügyek: Kína haditengerészeti támaszpontot létesítene Namíbiában

Előrehaladott egyeztetések folynak a két ország között arról, hogy a kínai haditengerészet vadonatúj támaszpontot létesítene a csatahajói számára Namíbiában – állítja az afrikai ország egyik legnagyobb napilapja, a Namibian Newspaper.

A namíbiai napilap egy kiszivárogtatott titkos diplomáciai táviratból értesült arról, hogy a kínaiak Walvis Bay-ben haditengerészeti támaszpontot építenének. A lap azt azonban már nem árulta el, hogy miként jutott hozzá a 2014. december 22-i keltezésű üzenethez, amelyet Ringo Abed, Namíbia pekingi nagykövete írt a külügyminisztérium államtitkár asszonyának, Selma Ashipala-Musavyinak, miután találkozott a kínai védelmi minisztérium egyik tisztviselőjével.

A táviratban az áll, hogy a kínai vezetés hamarosan magas rangú delegációt küldene Windhoekba a részletek megtárgyalására a namíbiai kormánnyal. A delegációval olyan kínai szakemberek is utaznának, akik a helyszínen már fel is mérnék a terepet, hogy mielőbb nekiláthassanak a megvalósíthatósági tervek kidolgozásához.

A kínai védelmi minisztérium a hír megjelenése után az AFP-nek rögtön cáfolta a haditengerészeti támaszpontról szóló tervet, és azt is, hogy tárgyalásokba kezdtek volna a namíbiai vezetéssel. Közben Kína namíbiai nagykövete azt mondta, hogy országának komoly befektetései vannak Namíbiában, és egy esetleges haditengerészet támaszpont csupán azt a célt szolgálná, hogy segítséget nyújtsanak a namíbiai haditengerészet kiképzésében, hogy annak tagjai a harci feladatok mellett civil feladatokat is el tudjanak látni. A kínai hadihajók pedig maximum csak azért lenének jelen, hogy megfékezzék a hatalmas méreteket öltő és óriási károkat okozó illegális halászatot a namíbiai felségvizeken.

A namíbiai lap a levél másolatát Netumbo Nandi-Ndaitwak külügyminiszternek is eljuttatta, aki azt válaszolta, hogy a levelet most látta először, és az ügyről semmit sem tud. A namíbiai külügy később közleményt bocsátott ki, amiben azt írja, hogy a levél nagy valószínűséggel „hamisítvány” és sajnálatosnak nevezi, hogy a média „nem hiteles információkat közül az ország ügyeiről”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez