Abdallah király emléke előtt tisztelegnek a világ vezetői

Péntek hajnalban elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király. A néhai uralkodó 2005 óta vezette a monarchiát, és igyekezett óvatos reformokkal előrébb vinni országát. A világ vezetői – köztük az Egyesült Államok, mint Szaúd-Arábia legerősebb szövetségese – sorban róják le a kegyeletüket a néhai uralkodó előtt.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, kiemelte Abdallah király határozott fellépését, és az országaik között kialakult erős kapcsolatban játszott hatalmas szerepét: „Nyitott volt, de mindig ki mert állni a meggyőződése mellett. Miközben országaink megannyi kihívással néztek szembe közösen, mindig értékeltem a hozzáállását, és hálás voltam őszinte barátságáért. A tény, hogy országaink ilyen közel állnak egymáshoz, és ilyen erős szövetség alakult ki nemzeteink között, Abdallah király örökségének részét képezi.”

John Kerry külügyminiszter szerint az Egyesült Államok „egy bölcs és előremutató jövőképpel rendelkező embert” veszített el. Az amerikai delegációt a király pénteki gyászszertartására Joe Biden alelnök fogja vezetni.
Franciaországból az elnöki hivatal tolmácsolta Francois Hollande üzenetét, melyben együttérzését fejezte ki: Abdallah király „emléke olyan államférfiként fog bennünk tovább élni, akinek munkája alapvetően befolyásolta országa történelmét.” Az államfő elkötelezettségét is kifejezte a két ország közötti barátság fenntartása mellett. Abdallah király történelmi jelentőségét David Cameron brit és Stephen Harper kanadai miniszterelnök is méltatta részvétnyilvánító üzenetében.

A nyugati hatalmak mellett más térségekből is együttérzésüket küldték a világ vezetői. Narendra Modi indiai miniszterelnök üzenete szerint a néhai királlyal egy erős vezető távozott közülünk. VI. Mohammed marokkói uralkodó az arab világ szolgálata melletti elkötelezettségét dicsérte. Jordánia és Egyiptom első embere egyaránt a davosi Világgazdasági Fórumon való részvételét szakította meg, hogy jelen legyenek a király temetésén. A pénteki gyászszertartásra, mely az ország életében egy korszak lezárását jelképezi majd, a világ minden tájáról érkeztek delegációk. A 91 évesen elhunyt uralkodót 79 éves testvére, Szalman bin Abdel-Aziz herceg követi a trónon.

Fotó:Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez